Rôzne

Električky sa po takmer 5 mesiacoch vrátili na Špitálsku

Od dnešného dňa je premávka električiek na Špitálskej ulici opäť spustená.

Ilustračný obrázok k článku Električky sa po takmer 5 mesiacoch vrátili na Špitálsku
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto v spolupráci s Dopravným podnikom Bratislava (DPB) informujú cestujúcu verejnosť, že od štvrtka 21. 12. 2017 je spustená premávka električiek na Špitálskej ulici. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

„Som rád, že električka bude Špitálskou ulicou jazdiť ešte pred začiatkom vianočných sviatkov. Touto cestou by som rád poďakoval všetkým zainteresovaným, že stavba bola dovedená do úspešného konca,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

Bezpečnostná skúška

Električková trať na Špitálskej ulici prešla kompletnou opravou. Práce boli ukončené technicko-bezpečnostnou skúškou na prejazd električiek 24. 11. 2017. Výsledky konštatovali, že z technického hľadiska je trať spôsobilá na prevádzku. DPB tak podal žiadosť o kolaudáciu a električkovú dopravu spúšťa po tom, ako obdržal kolaudačné rozhodnutie od správneho orgánu.

„Kvalita trate je jedným z parametrov vplývajúcich nielen na komfort prepravy, ale aj environmentálneho zaťaženia okolia. Ceníme si súčinnosť s hlavným mestom, že toto úsilie podporuje vyčlenením prostriedkov na opravu s následným vplyvom na atraktivitu verejnej dopravy a života v meste,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

Oprava trate

DPB realizoval opravu dvojkoľajnej električkovej trate na Špitálskej ulici v úseku od zastávky na Kamennom námestí po odbočovacie výhybky na Americké námestie. Celková dĺžka opravovanej trate je 1 466 metrov. V rámci tejto opravy boli zabudované tri nové koľajové výhybky a jedna koľajová križovatka.

Električková trať je zabezpečená protihlukovými a antivibračnými opatreniami, koľajnice sú obalené gumovým obložením a koľajový zvršok izolovaný antivibračnou podštrkovou rohožou uloženou bezprostredne pod konštrukciou zvršku, čo nepochybne prispeje nielen komfortu cestujúcej verejnosti, ale aj obyvateľom žijúcim v blízkosti trate. Povrchová úprava električkovej trate je z asfaltového betónu a križovatka ul. Špitálska – ul. 29. augusta je z cementového betónu.

Nástupný ostrovček na Mariánskej ulici smer Americké nám. zostal v pôvodnej polohe, upravili sa len jeho parametre. Predĺžil sa na 65 m a šírku 2,45 m. Na začiatku nástupného ostrovčeka sa vybudoval bezbariérový priechod pre peších šírky 3 m. Nástupište sa vybavilo prístreškom pre cestujúcich, informačnou elektronickou tabuľou a výdajným automatom na cestovné lístky.

Stavebné práce na oprave električkovej trate na Špitálskej ulici boli začaté 1. 8. 2017. DPB bol nútený práce prerušiť z dôvodu zrušenia stavebných povolení. Aj napriek komplikáciám v stavebnom konaní DPB zákonným spôsobom obnovil stavebné práce, čoho výsledkom je uvedenie električkovej trate do prevádzky.

Obnovená premávka električiek na Špitálskej
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM