Rôzne Správy

Veľký BOJOVNÍK na Železnej studničke: Aký osud čaká obrovský platan? Držme mu palce!

Platan musel ustúpiť výstavbe repliky historického pavilónu. Bratislavčania mu po presadení držia palce.

Ilustračný obrázok k článku Veľký BOJOVNÍK na Železnej studničke: Aký osud čaká obrovský platan? Držme mu palce!
Zdroj: facebook.com/Železná studnička

V lokalite Železná studnička, kde dnes stojí presklený kontajner s občerstvením, sa už dlhý čas stavia. Vyrastie tam záhradná reštaurácia a replika historického pavilónu. Stáť budú na mieste pôvodného kúpeľného domu a pavilónu. Práce na revitalizácii areálu sa začali už minulý rok, stavba pomaly rastie. Projekt zastrešuje rodinná firma bývalého predseda KDH a podnikateľ Alojza Hlinu.

Platan musel ustúpiť

Výstavbe repliky Labutieho pavilónu musel ustúpiť aj krásny mohutný platan, ktorý presadili o kúsok ďalej.

Platan vyrástol na pôvodných základoch Labutieho pavilónu. Požiadavka mesta a pamiatkového úradu bola, že pavilón musí stáť na pôvodnom mieste na pôvodnom kamennom podloží a objemovo musí byť identický. Ak by sa posunul, muselo by dôjsť k výrubu viacerých iných stromov a v zásade by sa aj zničil pôvodný tanečný parket, ktorý bol pred pavilónom“, opísal situáciu staviteľ v októbri minulého roka.

Nevzdal to!

Platan mohli pokojne vyrúbať, rozhodli sa ho však zachrániť a presadiť, aby bol ozdobou okolia budúceho pavilónu. Šance na to, že sa ujme na novom mieste neboli veľké. Zdá sa však, že platan je veľký bojovník a žije aj po presadení.

Podľa odborníkov bez formátovania koreňovej sústavy, čo trvá približne pol roka, platan nemal veľa nádeje na prežitie. On to však zatiaľ nevzdal.

„Každý nás vysmial, že to nezvládne. Vo Viedni presádzali rovnako veľký platan, ale tam mali na to čas, stálo to státisíce eur a bol okolo toho veľký záujem. My sme nemali nič – nemali sme čas, ani peniaze a skoro vôbec nikoho to v zásade nezaujímalo. Mohli sme ho vyrúbať, my sme ho však skúsili presadiť. A teraz už vieme povedať, že platan zo Železnej studničky je bojovník, on to dal. Naozaj žije,“ píše stavebník na sociálnej sieti.

Príďte ho objať

Platan už má aj listy, a hoci ešte nie je vyhraté, je šanca, že prežije.

Urobil nám radosť. Máme ho radi. Urobíme krst, nazveme ho Bratislavčan. Bratislavčan, ktorý presadený, znovu zapustil korene. Znovuzrodený,“ plánuje staviteľ Labutieho pavilónu a vyzýva ľudí, aby prišli strom objať a dodali mu energiu na ďalší rast.

🔹 ️Žije. Nesklamal nás. Je to veľký bojovník. Nikto mu neveril. Nikto tomu neveril. 🔹 ️Pýtali sme sa viacerých...

Posted by Železná studnička on Tuesday, May 10, 2022

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM