Aktualizované Rôzne

V Starom Meste by mohlo vzniknúť Námestie Mateja Korvína

Medzi novovybudovanými bytovými a administratívnymi budovami rezidencie Blumental vznikne nové verejné priestranstvo, ktoré by mohlo niesť názov Námestie Mateja Korvína.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste by mohlo vzniknúť Námestie Mateja Korvína
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Na novovzniknutom verejnom priestranstve medzi bytovými a administratívnymi budovami rezidencie Blumental má vzniknúť nová oddychová zóna nielen pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ale aj pre širokú verejnosť.

Nové námestie

V priestore bude vysadená nová zeleň, vzniknú plochy na oddych a voľnočasové aktivity aj terasy s reštauračnými službami. Areál je z juhovýchodnej strany lemovaný ulicou Radlinského a zo severnej strany ulicou Mýtna, s ktorou je spojený verejne prístupným podjazdom.

Spoločnosť Blumental Office, s. r. o. považuje za vhodné pomenovať novovzniknuté verejné priestranstvo po Matejovi Korvínovi. „Jedným zo základných kritérií pri výbere názvu novovzniknutého verejného priestranstva bol výrazný vplyv Mateja Korvína na vzdelanosť v Uhorsku, čo v konečnom dôsledku ovplyvnilo aj vzdelanosť na území Bratislavy a Slovenska ako takého, a to založením univerzity známej pod názvom Academia Istropolitana. Počas doby svojho fungovania sa stala významným centrom vzdelanosti a kultúry Uhorska a na jej pôde pôsobili viacerí významní európski učenci,“ odôvodnil výber mena pre námestie developer.

Poslanci staromestského zastupiteľstva v utorok schválili návrh na pomenovanie Námestia Mateja Korvína. V zmysle štatútu hlavného mesta rozhodnú o pomenovaní námestia mestskí poslanci na návrh mestskej časti. „Ak tento návrh schvália, vstúpi nové pomenovanie do života Bratislavy po skolaudovaní priestranstva,“ informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Spravodlivý panovník

Matej Korvín alebo Matej I. bol v rokoch 1458 až 1490 uhorský kráľ, od roku 1486 rakúsky vojvoda a od roku 1469 si nárokoval aj titul českého kráľa. Za jeho vlády došlo k ekonomickému a kultúrnemu rozkvetu krajiny.

Matej Korvín mal výrazný vplyv na vzdelanosť v Uhorsku, čo v konečnom dôsledku ovplyvnilo aj vzdelanosť na území Bratislavy a Slovenska ako takého, a to založením univerzity známej pod názvom Academia Istropolitana. Matej Korvín však neprispel iba k rozvoju vzdelanosti na území Bratislavy, ale výrazne ovplyvnil aj celkový ekonomický, politický a kultúrny rozvoj na území dnešnej Bratislavy, čoho dôkazom sú viaceré významné kultúrne pamiatky nachádzajúce sa na území mesta Bratislava.

Z dostupných písomností je známy blízky a veľmi pozitívny vzťah panovníka Mateja Korvína k Bratislave, ako aj ľudom tu žijúcim. Matej Korvín je celospoločensky vnímaný pozitívne ako spravodlivý a pokrokový panovník.

Projekt Blumental

Výstavba prvej etapy komplexu na Mýtnej ulici odštartovala na jar v roku 2015. Ponúka 112 bytov v rôznych výmerách od jednoizbových až po luxusné štvor- a päťizbové byty s prepracovanými pôdorysnými riešeniami.

Začiatkom októbra 2016 sa začala výstavba druhej etapy rezidencie projektu Blumental, ktorá ponúka tri osempodlažné bloky uzatvárajúce celý projekt z južnej strany. Celkovo sa počíta so 75 bytmi s výmerou od 33 po viac ako 150 štvorcových metrov pri cenách približne 2 700 eur/m2 s DPH.

Námestie Mateja Korvína
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM