Eva Sládková Správy Samospráva

V programe agent ŠTB aj Zem a Vek. Novomestským poslancom sa nepozdáva, ako funguje Stredisko kultúry

Viacerí poslanci Miestneho zastupiteľstva Nového Mesta majú výhrady k manažovaniu Strediska kultúry Nové Mesto.

Ilustračný obrázok k článku V programe agent ŠTB aj Zem a Vek. Novomestským poslancom sa nepozdáva, ako funguje Stredisko kultúry
Zdroj: Stredisko kultúry NM

Stredisko kultúry, ktoré je rozpočtovou organizáciou mestskej časti, v súčasnosti nemá riadnu riaditeľku. Mária Priečinská je iba poverená jeho riadením. Výhrady k jej práci mali niektorí poslanci už dávnejšie a tak ich prekvapilo, že zvíťazila vo výberovom konaní.

Osobné animozity?

Poslankyňa Katarína Augustinič bola vo výberovej komisii a zahlasovala za opätovné zvolenie pani riaditeľky. Vraví, že sa neplánovala riadiť akýmisi zákulisnými a nepotvrdenými rečami. „Z troch kandidátov bola jednoznačne najviac zorientovaná v téme. Nemala som žiaden dôvod nezahlasovať za ňu. Necítim sa kompetentná na to, aby som jej zasahovala do programu, najmä, ak Stredisko nie je lukratívny priestor, kde by sa veľké hviezdy hrnuli,“ vysvetľuje Katarína Augustinič.

Zamrznuté v socializme

Poslankyňa Marianna Mašátová Haliaková však vidí situáciu v Stredisku inak. „Zastalo kdesi v socializme. Chýba mu duch. O manažérskych schopnostiach pani riaditeľky svedčí aj obrovská fluktuácia ľudí,“ nazdáva sa.

Oveľa väčšie výhrady má jej kolega Juraj Petrovič. „Mne prekáža, že v Stredisku dostáva pravidelný priestor potvrdený agent ŠTB Jozef Banáš. Viem, že nelegálne to nie je, ale je to morálne veľmi pochybné. Takíto ľudia by nemali dostávať toľko verejného priestoru,“ vraví poslanec a pripomína i kauzu, keď Stredisko poskytlo svoje priestory kontroverznému šíriteľovi konšpiračných teórií Tiborovi Rostasovi na rozdávanie ocenení pri príležitosti výročia existencie jeho časopisu Zem a Vek.

V súčasnosti teda Stredisko kultúry Nové Mesto de facto nemá riaditeľku. Pani Mária Priečinská je len poverená riadením, pretože po tom, ako vyhrala výberové konanie, ju malo potvrdiť vo funkcii Miestne zastupiteľstvo. Už rok sa tak nestalo. Poslanci vravia, že tento stav vyhovuje starostovi Rudolfovi Kusému, aj keď treba povedať, že aj keby riaditeľku poslanci vo funkcii neodobrili, nemusel by sa ich názorom riadiť. Aj tak však mal dať o téme hlasovať, no nestalo sa tak.

Ďalšie PKO?

Oslovili sme, samozrejme, aj druhú stranu. Podarilo sa nám porozprávať sa aj s ľuďmi zo strediska. Nechcú byť menovaní, ale vravia, že sa boja, aby Stredisko kultúry Nové Mesto neskončilo ako PKO. Podľa nich je cieľom odpredať ho developerovi.

Mária Priečinská k námietkam dodáva: „Kauza Zem a Vek v skutočnosti nie je žiadnou kauzou, išlo o bežný prenájom priestorov. Manažérka, ktorá to dohadovala nevedela, že môže pod hlavičkou inštitúcie verejnej správy prenájom odmietnuť, brala ho ako bežný prenájom a v dobrej viere zmluvu podpísala. O tom, že je vlastne nejaký problém som sa dozvedela až keď to bolo medializované. Odvtedy sa už nič podobné nezopakovalo. Keďže išlo len o prenájom a nie naše podujatie.“

Nechápe ani, prečo by mal byť problémom Jozef Banáš. Zdôrazňuje, že ten dlho talkshow Na kus reči moderoval bezplatne a bez nároku na honorár k nemu chodili aj hostia. Dnes dostávajú symbolické peniaze. „Vďaka pánovi Banášovi prijali pozvanie veľké osobnosti ako napr. Marína Kráľovičová, Marián Leško, Janko Lehotský, Ľubo Feldek, Oľga Feldeková, Kamil Peteraj, Boris Filan, Marcela Laiferová a mnohí ďalší. Dokonca ani uznávaný Michal Havran pozvanie neodmietol. V tomto programe nie je nič o politike, pán Bánaš nepresadzuje žiadne svoje názory, program je výlučne o hosťoch, o ich práci, záľubách a o ich názoroch,“ dodáva Mária Priečinská, ktoré odmieta aj to, že by mohla za fluktuáciu zamestnancov. Pripomína, že platy v kultúre sú veľmi nízke a vyžadujú si obrovské nasadenie.

Štandard

Podľa starostu Rudolfa Kusého je v demokracii štandardom, ak sú niektorí poslanci za a iní proti. Teraz navyše problematika Strediska kultúry nie je otázku dňa. „Stredisko kultúry na Vajnorskej je teraz vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu budovy, ako aj vzhľadom na epidémiu koronavírusu, dlhodobo zatvorené. Ani postupný plán uvoľňovania, ktorý v pondelok zverejnil predseda vlády a ktorý ešte musí prerokovať a schváliť Ústredný krízový štáb, nenasvedčujú, že by inštitúcie, akou je Stredisko kultúry, mali byť v najbližšom čase otvorené,“ odpísal nám jeho hovorca Marek Tettinger.

Vedenie úradu vraj teraz prioritne rieši to, ako spomaliť šírenie koronavírusu.

„Ide o zabezpečenie rúšok rukavíc, antibakteriálneho gélu a podobne pre obyvateľov Nového Mesta, ale aj pre ľudí v prvej línii, akými sú napríklad pracovníci EKO podniku, policajt, zdravotníci či poštári. Popri tom sa sústredíme na zabezpečenie potravín pre seniorov, ktorí si napríklad zo zdravotných dôvodov nie sú schopní nakúpiť, alebo pre ľudí a rodiny, ktoré zasiahla súčasná náročná situácia aj ekonomicky.“

Koronakríza

V čase pandémie sa všetko utlmilo a samozrejme, ani v Stredisku kultúry nie je žiaden program. Podľa kritických poslancov malo obrovský administratívny aparát, pričom samotné oddelenie kultúry miestneho úradu vie urobiť viac kultúrnych akcií s menším počtom ľudí.

„Po pandémii sa budeme musieť vážne zaoberať tým, čo so všetkými príspevkovými organizáciami mestskej časti. Už teraz je isté, že príjmy samosprávam výrazne klesnú, Hlohovec to už vypočítal a za február 2020 dostal podielové dane len vo výške približne 70 percent oproti minulému roku. Mestská časť si nemôže dovoliť živiť armádu úradníkov a to sa netýka len Strediska kultúry,“ uzavrel poslanec Juraj Petrovič.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM