Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Vedenie Petržalky vraj likviduje vzácnu zeleň a hniezda vtákov. Prešetrí to inšpekcia

K likvidácii flóry a fauny má dochádzať naprieč mestskou časťou. Miestny poslanec Juraj Kríž preto podal podnet na inšpekciu.

Ilustračný obrázok k článku Vedenie Petržalky vraj likviduje vzácnu zeleň a hniezda vtákov. Prešetrí to inšpekcia
2
Galéria
Zdroj: Juraj Kríž

Slovenská inšpekcia životného prostredia má teraz prešetriť podozrenie z ničenia drevín a zelene, ako aj hniezd vrabcotvarého vtáctva.

Neskúsený personál?

„Obyvatelia mi hlásia nešetrné a surové orezy stromov, kríkov a zelene. Tieto vykonávajú noví zamestnanci Petržalky. Ich nábor urobil starosta Hrčka po konflikte zo skúseným a školeným personálom, keď odišlo približne 60 ľudí,“ vraví Juraj Kríž.

V podnete inšpekcii poslanec píše, že dostal množstvo upozornnení od občanov a sú ich aj plné sociálne siete. Konkrétne pridal fotky z Fedinovej, Beňadickej a Bzovickej ulice.

S rozumom a citom

„Starostlivosť o zeleň a ekosystém je psou povinnosťou samosprávy. Treba ju robiť s rozumom, citlivo a s potrebnou kvalifikáciou. Preto by malo dôjsť k vyčleneniu školených ľudí, ktorí budú mať na starosti náročnejšie orezy. Treba tiež intenzívne komunikovať zásahy v každej lokalite s odborníkmi na životné prostredie, ktorých máme na úrade,“ dodáva Juraj Kríž.

Odborný orez

Starosta Petržalky Ján Hrčka a jeho tím však odmietajú, že by čokoľvek robili bez porady s odborníkmi, alebo že by nebodaj túto náročnú prácu vykonávali ľudia bez potrebnej kvalifikácie.

„Dreviny, presnejšie kríky, ktoré spomína pán poslanec Kríž, boli v rámci starostlivosti o zeleň orezané poverenými zamestnancami referátu správy verejných priestranstiev, presnejšie pilčíkmi, ktorí majú na výkon danej práce potrebné oprávnenia i skúsenosti. Zeleň a dreviny sú ošetrované na základe podnetov z oddelenia životného prostredia práve preto, aby nedochádzalo k ich znehodnocovaniu a likvidácii,“ napísal nám Jakub Kuruc z referátu komunikácie s verejnosťou.

Potkany

Orez na Fedinovej ulici vraj nerobila mestská časť. Zdá sa, že to urobil niekto nelegálne. Samospráva to aktuálne prešetruje. Ostatné spomínané orezy boli v réžii mestskej časti, ale samospráva verí, že sú pre dobro danej lokality.

„Úpravy v daných lokalitách sa, podobne ako tie ostatné v Petržalke, konali aj pre obmedzenie nežiaducich javov spôsobených nepriestupnosťou porastov. Vďaka daným zásahom bolo možné okolie vyčistiť od odpadkov a orezávanie sa realizovalo aj pre výskyt potkanov, ktoré využívali rozsiahle menšie dreviny ako svoje útočisko,“ dodal Jakub Kuruc.

Mestská časť deklaruje, že je jej najvyššou snahou, vytvárať vhodné podmienky pre rozvoj zelene aj hniezdenie vtáctva. Či sa tak naozaj deje, budem musieť teraz povedať Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM