Eva Sládková Správy Samospráva

Vicestarostovia. Makačka za pár šupov alebo lukratívny job? Ako kde

Bratislava má 17 mestských častí a každá má svoju vlastnú samosprávu. Aj preto niekde veci fungujú lepšie, inde horšie.

Ilustračný obrázok k článku Vicestarostovia. Makačka za pár šupov alebo lukratívny job? Ako kde
Zdroj: xxxx

Petržalka je, čo do počtu obyvateľov, najväčšia mestská časť Bratislavy. Je vlastne akoby tretie najväčšie mesto Slovenska. Nečudo, že má okrem starostu aj dvoch zástupcov, ktorí pracujú na plný úväzok. Platy vicestarostov sa odvíjajú od platu starostu mestskej časti a môžu dosiahnuť maximálne 70 percent jeho odmeny. V prípade oboch petržalských zástupkýň Lýdie Ovečkovej a Jany Hrehorovej je to 1956 eur v hrubom. Za túto sumu sú v permanentnej pohotovosti.

24 hodín denne

„Ako zástupkyne štatutára, starostu, sú v pohotovosti stále, sedem dní v týždni. Od začiatku tohto volebného obdobia majú vicestarostky povinnosť používať elektronický dochádzkový systém, tak ako všetci zamestnanci,“ napísal nám hovorca petržalského úradu Jakub Kuruc.

Aj keď samé vicestarostky priznávajú, že nie všetko je v Petržalke ideálne, mnohé sa im podarilo posunúť vpred. Dobrou správou je, že mestská časť sa snaží byť skutočným domovom aj pre znevýhodnených občanov.

„Vďaka nim sa spustili napríklad plánované rekonštrukcie na materských a základných školách. Išlo predovšetkým o opravy striech, ale aj hydroizoláciu. Podarilo sa tiež podporiť inkluzívne vzdelávanie – 27 asistentov učiteľa, triedy pre deti so zdravotným znevýhodnením, jazykové kurzy pre učiteľov základých škôl. Máme už aj prvé bezbariérové inkluzívne ihrisko pre deti so zdravotným znevýhodnením na Blagoeovej ulici,“ vyratúva Jakub Kuruc.

Dobrovoľníčenie

V týchto ťažkých časoch sa náplň práce vicestarostiek zmenila. Homeoffice im nehrozí, naopak.

„V súčasnosti sa vicestarostky aktívne zapájajú nielen do organizačných aktivít, ale priamo aj do tých realizačných. Mestskej časti sa aj vďaka ich aktivitám a ďalším dobrovoľníkom podarilo zohnať obrovské množstvo textilných rúšok, ktoré distribuuje mestská časť rizikovým skupinám. Zriadila sa krízová linka (0947 487 498) pre osamelých seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím. V rámci iniciatívy „Dobrí susedia si pomáhajú“ zabezpečujeme aj nákupy potravín, liekov pre osamelých seniorov, momentálne rozširujeme pomoc na sociálne slabšie rodiny, koordinujeme dobrovoľníkov, aj rozvoz potravinových balíčkov,“ uzavrel Jakub Kuruc.

Rača

Rača má oveľa – o viac ako tri štvrtiny – obyvateľov menej ako Petržalka. Má preto len jednu vicestarostku Lenku Antalovú Plavuchovú, ktorá takisto pracuje na plný úväzok. Jej plat je nižší asi o 200 eur, ako u petržalských vicestarostiek. Rovnako ako ony sa zameriava na sociálne veci, školstvo, prácu s mládežou a kultúru.

„Prispela som k založeniu Rady seniorov, ktorá sa stretáva 4-krát ročne, participovala som na príprave 2 bytových jednotiek na zabezpečenie bývania pre ľudí bez domova v spolupráci s organizáciou Vagus, stála som pri príprave projektu skate parku, ale aj systému zdieľaných bicyklov Antik Bikes,“ vyratúva račianska vicestarostka Lenka Antalová Plavuchová. Pripomína tiež, že sa spolu s ostatnými ľuďmi na úrade snažia vyriešiť kapacitu škôl a škôlok v mestskej časti.

Aj račianska vicestarostka sa dnes venuje predovšetkým sociálne odkázaným a seniorom, ktorí potrebujú zvýšenú pomoc v čase pandémie.

Historické centrum

Staré Mesto je mimoriadne dôležitou mestskou časťou. Je tam totiž množstvo historických pamiatok a mieri tam aj najviac turistov. Je to naša chlúba – výkladná skriňa mesta. Má tiež raz toľko obyvateľov ako Rača a preto zo zákona nárok na dvoch vicestarostov. Dlho fungovala len s jedným, ale dnes má starostka Zuzana Aufrichtová dvoch zástupcov – Martinu Uličnú a Miroslava Vrábela.Obaja majú viac ako 2 tisícky, pričom Miroslav Vrábel vyše 2700 eur.

„Mesačný plat zástupcov starostu sa pohybuje v rozpätí 30 až 70 % platu starostky. Miroslav Vrábel (neuvoľnený poslanec na výkon funkcie zástupcu starostu) má plat vo výške 60% zo základného platu starostky. Mesačný plat Martiny Uličnej, ktorá je uvoľnená poslankyňa na výkon funkcie zástupcu starostu, je vo výške 45% celkového platu starostky,“ vysvetlil hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Prínos

Martina Uličná je zástupkyňou pre oblasť školstva a sociálnych vecí, Miroslav Vrábel pre oblasť rozvoja. Podľa samosprávy sú obaja prínosom.

„Zástupca pre oblasť územného rozvoja, verejných priestorov a architektúry Miroslav Vrábel predstavuje výraznú pomoc pre rozvojové projekty mestskej časti a ako úspešný architekt prináša vysokú odbornosť a skúsenosť do investičných akcií Starého Mesta,“ vraví Matej Števove.

Martina Uličná má na starosti oblasti sociálnych vecí a rodiny, jej činnosť je koordinovaná s oddelením sociálnych vecí .

„Pracuje na projektoch na pomoc seniorom a mnohodetným rodinám, poskytuje poradenstvo seniorom, spolupracuje so Seniorcentrom a komunikuje opatrenia s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré by zlepšili prácu a starostlivosť seniorov v zariadeniach. Okrem toho koordinuje aj zaujatia verejných priestorov (letné terasy v zmysle zásad pamiatkovej starostlivosti).“

Každá mestská časť funguje inak, niekde si vicestarostov ledva môžu dovoliť. To, či sú naozaj potrební už čiastočne vidno aj teraz, v polovici volebného obdobia, odpočet 4-ročnej práce dajú pred voľbami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM