Rôzne

Radíme: Sezóna špargle sa začala! Na čo si pri nákupe treba dať pozor?

Špargľová sezóna trvá od polovice apríla do konca júna. V tomto čase zoženiete slovenskú špargľu bez problémov.

Ilustračný obrázok k článku Radíme: Sezóna špargle sa začala! Na čo si pri nákupe treba dať pozor?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Špargľa a jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti. V minulosti sa používala predovšetkým ako liek a s obľubou ju konzumovali už pred tisíckami rokov v Egypte, Grécku či Ríme. Ľudovít XIV. si ju údajne doprial každý deň.

Zázrak menom špargľa

Špargli sú pripisované mnohé liečivé účinky, vďaka čomu si tiež vyslúžila prívlastok „kráľovná zeleniny“. Je uznávaným afrodiziakom, je ľahko stráviteľná, urýchľuje látkovú výmenu, pomáha v boji s nadváhou a posilňuje imunitu.

Vďaka tomu, že má málo kalórií (100 gramov špargle obsahuje len 17 kalórií), je vhodná pri redukčnej diéte.

Povzbudzuje činnosť obličiek, zabraňuje vzniku obličkových kameňov, podporuje vylučovanie vody, chráni pečeň pred chemickým poškodením a pomáha bojovať proti kožným ochoreniam. Má priaznivý vplyv aj na mužskú prostatu, chráni pred zápalmi a rakovinou prostaty, predlžuje plodnosť a zlepšuje produkciu spermií.

Špargľa je bohatá na vápnik, železo, horčík, zinok, draslík, síru, fosfor, množstvo vitamínov, obsahuje kyselinu listovú, stopové prvky a vlákninu.

Biela, zelená a fialová

V obchode nájdete tri „druhy“ špargle: bielu, zelenú a fialovú. Nenechajte sa ale zmiasť, líšia sa len vo farbe, ktorá je ovplyvnená pestovateľskými podmienkami.

Ak je pestovaná pod násypom zeme, dostane bielu farbu. Ak ju pošteklia slnečné lúče, mení sa na fialovú. Výhonok, ktorý zo zeme vyrastie a vytŕča úplne, má zase zelenú farbu.

Pri nákupe si dajte pozor na to, aby stonky neboli plesnivé či obschnuté, nemajú byť ani vlhké. Vyberajte radšej tenšie kúsky, sú oveľa chutnejšie. A pamätajte, čerstvá špargľa nemá byť gumená, špičky výhonkov uzavreté a pri pokuse ohnúť ju by sa mala skôr zlomiť. Čerstvosť môžete overiť aj tak, že stisnete medzi prstami jej spodný koniec. Keď praskne a vytečie z nej šťava, berte!

Ak už so špargľou nejaké skúsenosti máte, dobre viete, že najlepšie je spracovať ju ešte v deň, keď ste ju kúpili. Najneskôr však do 24 hodín. Ak chcete špargľu skladovať v chladničke, nezabudnite ju zabaliť do vlhkej utierky. Tak by mala vydržať 2 – 3 dni.

Špargľa sa podáva varená, ako príloha k hlavnému jedlu, do polievky, k omelete, do šalátov, koláča, špargľu môžeme dokonca zapekať. Neodporúča sa konzumovať večer, mohla by nabudiť!

Pripravte si doma lahodné rizoto so zelenou špargľou.

Špargľa
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM