Aktualizované Rôzne

V lesoch už vykúkajú prvé lístky medvedieho cesnaku

Mrazivé dni sú preč, jar prichádza. Príroda sa pomaličky prebúdza a v lesoch vidieť prvé lístky zázračného medvedieho cesnaku.

Ilustračný obrázok k článku V lesoch už vykúkajú prvé lístky medvedieho cesnaku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Liečivá sila medvedieho cesnaku a jeho bohaté využitie v kuchyni sú dobre známe aj dnešným mladým gazdinkám. Za zázračným medvedím cesnakom sú ochotné zájsť aj hlbšie do lesa.

Sezóna začína

Sezóna zberu medvedieho cesnaku začína v marci a trvá len dva mesiace. Lístky sú použiteľné len do začiatku kvitnutia, teda približne do konca apríla. V čase kvitnutia majú lístky už slabšiu chuť a menej vitamínov. Po odkvitnutí sa cesnak zase stiahne do zeme, kde vydrží do ďalšej jari.

Medvedí cesnak obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok ako klasický cesnak a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže dať organizmus do poriadku a naštartovať ho. Poradí si s vysokým cholesterolom i tlakom, detoxikuje, pomáha tráviť, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitu. Pomáha tiež pri hojení rán. Nakoľko znižuje krvný tlak, pri jeho konzumácii buďte opatrní.

Pri zbere si ho hlavne nepomýľte s konvalinkou. Tá je jedovatá! Najlepšie urobíte, ak si lístok medvedieho cesnaku požmolíte medzi prstami. Ak zavonia po cesnaku, môžete zbierať. Ak nie, držíte v ruke konvalinku.

Hľadajte

Medvedí cesnak je najlepší a najzdravší čerstvý. Vydrží ale pár dní aj v chladničke a možno ho aj zmraziť. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať, alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov. Čerstvé listy najlepšie chutia v šalátoch alebo nátierkach.

Zdravý zázrak hľadajte pri potoku alebo v presvetlenom listnatom lese. Rastie v lesoch po celej Bratislave, aj pri petržalskom Draždiaku. Petržalské lesy skrývajú cesnaku viac než dosť, nájdete ho tiež pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, od Lafranconi po Wolfsthal popri Dunaji po rakúskej strane, na Devínskej Kobyle, na Kopáči, na Železnej studničke, v Horskom parku, v Rusovciach alebo aj v Čunove.

Medvedí cesnak
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM