Rôzne

Vedeli ste, že buriny majú viac vitamínov ako ovocie a zelenina z obchodu?

Ochutnajte dobroty, ktoré nám ponúka sama príroda. Okrem toho, že sú bohaté na vitamín C a mnoho živín, nasýtia vás úplne zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že buriny majú viac vitamínov ako ovocie a zelenina z obchodu?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Po dlhej zime nám príroda ponúka bohatú nádielku vitamínov, živín a stopových prvkov. Práve rastliny, ktoré nájdete voľne rásť v prírode, sú plné výživných látok.

Zdravé buriny

V predzáhradke plnej trvaliek či v rozkvitnutom sade sa prítomnosti burín netešíme. Nepôsobia esteticky a berú živiny ostatným rastlinkám. Keby sme ale vedeli, aké sú zdravé, určite ich zo zeme nešklbeme a surovo nehádžeme do kompostu. Mnohé druhy burín sú, na počudovanie, najzdravšími rastlinami v prírode. Často sú to buriny, ktoré majú korene veľmi hlboko a vyťahujú zo zeme veľa minerálov, ktoré mnohokrát chýbajú v zelenine a ovocí z obchodu.

Jednou z najlepších burín je hviezdica prostredná (ľudovo známa ako kuračka), ktorú nájdete azda v každej záhrade. Hoci rastie po celý rok, najchutnejšia je práve na jar. Je vhodná do šalátov aj smoothies.

Samozrejme, nemôžeme vynechať žihľavu dvojdomú či púpavu lekársku. Okrem známych priaznivých účinkov žihľavy na vlasy je plná vitamínov a živín, zbavuje telo toxínov. Keďže má silné očistné účinky, treba dávať pozor a nejesť ju viac ako dva týždne. Mladá žihľava je najviac liečivá pred zakvitnutím, vtedy je dobré zbierať ju. Môžeme ju usušiť na čaj, spraviť pesto, či tinktúru.

Púpava je jednou z našich najliečivejších rastlín, u nás je však veľmi neocenená. Mladé listy aj kvety púpavy pritom môžeme dávať do šalátov či smoothies. Má horkú chuť, no v smoothies sa horkosť stráca. Rovnako aj vtedy, keď ju necháte pol dňa nasekanú v olivovom oleji so soľou.

Bylinky a kvietky

Do klasických šalátov si môžete pridať aj liečivé bylinky či „kvietky“. Pľúcnik lekársky či prvosienka síce patria medzi liečivé bylinky (a preto ich konzumujte s mierou!), šalátiku však dodajú zdravý šmrnc. Rovnako zaujímavá je sedmokráska obyčajná, o ktorej sa hovorí, že sedem jej kvetov zabezpečí telu dennú potrebu vápnika. Jedlé sú aj všetky druhy fialiek. Z tej voňavej si môžete pripraviť fialkový macerát, na ktorom si určite pochutíte.

Lúky sú v týchto dňoch posiate rebríčkom obyčajným, ktorého lístky je možné jesť na surovo, pridávať do šalátov alebo na chlebík, prípadne používať ako korenie. Jahodu obyčajnú predstavovať netreba. Jej listy sú výborné ako na čajík, tak aj do šalátov.

K jedlým rastlinkám rastúcim v prírode patrí aj zdravý zázrak menom medvedí cesnak. Oproti klasickému cesnaku je jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže dať organizmus do poriadku a naštartovať ho. Poradí si s vysokým cholesterolom i tlakom, detoxikuje, pomáha tráviť, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitu. Pomáha tiež pri hojení rán. Sezóna zberu medvedieho cesnaku trvá približne do konca apríla.

Viac o o jedlých rastlinách, ktoré sa dajú nájsť v prírode už teraz, nájdete TU.

Chcete sa napásť vonku?

Ak sa vám už zbiehajú slinky, prechádzka Železnou studničkou v spoločnosti odborníka na jedlé rastliny vás poteší. „Pozývam vás na prechádzku do prírody, kde vám ukážem veľa jedlých rastlín a poviem o ich kulinárskych a liečivých využitiach. Poviem vám, ako ich spoznať a na čo si dávať pozor, aby sme si ich nepomýlili s niečim jedovatým.“

Vyskúšajte spolu so sprievodcom vynikajúce listy bukov, líp, brestov, smrekovcov, smrekov, hlohov, či prvé plody stromov – brestové oriešky a chutné súkvetia borovíc. Kozia noha, hviezdica (kuračka), zádušník, zubačka, cesnačka, žerušnica, hluchavka, rebríček, vratič, púpava – to je len časť rastlín, ktoré ochutnáte. Dokonca sa naučíte trik, ako jesť žihľavu tak, aby ste sa nepopŕhlili.

Termíny prechádzok v prírode:

28. 4. – piatok 8:50 – 12:30 hod.

28. 4. – piatok 15:00 – 18:30 hod.

29. 4. – sobota 8:50 – 12:30 hod.

29. 4. – sobota 14:50 – 18:30 hod.

30. 4. – nedeľa 8:50 – 12:30 hod.

30. 4. – nedeľa 13:50 – 17:30 hod.

okolie Železnej studničky / na kurz sa nezabudnite prihlásiť mailom na divokejedle@gmail.com / cena 12 – 30 eur

Jedlé rastlinky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM