Rôzne

FOTO: Predaj nulovej eurobankovky na Bratislavskom hrade vyvolal veľký záujem

Ľudia stoja pri Bratislavskom hrade už od víkendu, aby si mohli kúpiť nulovú eurobankovku s motívom dominanty hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Predaj nulovej eurobankovky na Bratislavskom hrade vyvolal veľký záujem
11
Galéria
Zdroj: TASR

Mimoriadny záujem vyvolal v pondelok na Bratislavskom hrade predaj nulovej eurobankovky s motívom dominanty hlavného mesta. Na obľúbený zberateľský predmet a turistický suvenír čakali záujemcovia pred bránami hradu už cez víkend.

Veľký záujem

„Ľudia tu stoja už celý víkend, mnohí sa striedali a vymieňali. Sám som trošku zaskočený, ako berú takúto aktivitu vážne,“ povedal Peter Barta, riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) – Historického múzea.

Unikátna bankovka s motívom Bratislavského hradu vyšla v náklade 10-tisíc kusov. „Do predaja dávame 9-tisíc kusov, časť si nechávame pre našich partnerov ako darčeky, prvých pár kusov dávame do múzea ako budúce zbierkové predmety, takže ak sa nejakí záujemcovia o tieto čísla budú snažiť, tak sa k nim nedostanú, pre nás majú tiež výnimočnú hodnotu,“ dodal k predaju eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou, ktorý sa koná v múzejnom obchode SNM – Historického múzea, v priestoroch pod Čestným nádvorím Bratislavského hra­du.

Do obchodu je možné sa dostať z jeho oboch strán, od Viedenskej brány i od Mikulášskej brány a z parkoviska cez nádvorie. Bankovka sa predáva za tri eurá. Obchod bude otvorený do 18:00 hod.

Eurobankovky

Koncept eurobankoviek vznikol vo Francúzsku a jej tvorcom je Richard Faille, ktorý v roku 1996 začal spoluprácu s francúzskou mincovňou Monnaie de Paris. Oficiálny názov eurobankovky s nulovou hodnotou je Euro Souvenir a momentálne sa predáva nielen v eurozóne, ale i v Amerike, Rusku a Číne.

Každá bankovka má svoje vlastné číslo, je vytlačená na bavlnenom papieri a obsahuje množstvo ochranných prvkov. Aj preto je taká zaujímavá pre zberateľov, ktorí majú záujem predovšetkým o nižšie čísla.

Predaj nulovej eurobankovky na Bratislavskom hrade
11
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM