Rôzne

Kúpou 0 Euro Souvenir bankovky ZOO Bratislava prispejete medveďovi Felixovi na nový výbeh

Výťažok z predaja suvenírovej bankovky chce ZOO venovať na výstavbu nového výbehu pre medveďa, a to veľkosti dvoch futbalových ihrísk.

Ilustračný obrázok k článku Kúpou 0 Euro Souvenir bankovky ZOO Bratislava prispejete medveďovi Felixovi na nový výbeh
35
Galéria
Zdroj: NUNOFI

0 Euro Souvenir bankovky sa tešia veľkej popularite. Ďalším novým kúskom, o ktorý sa zberatelia pobijú, bude bankovka s motívom medveďa hnedého.

Medveď na bankovke

„Pre veľký záujem prvej edície bankoviek s nulovou hodnotou, kedy sme sa zamerali na tri európske druhy zvierat žijúce v našej zoologickej záhrade, sme sa rozhodli tento rok vydať nový motív. Na bankovkách bude vyobrazený medveď hnedý, konkrétne náš medveď Félix, jeho portrét aj pohľad na jeho profil,“ Bratislava24.sk informovala Zuzana Chalupová, PR a marketing ZOO Bratislava.

Félix je krásny veľký samec s nádhernou lesklou srsťou, ktorý žije v bratislavskej ZOO od svojho narodenia a tento rok mal už 24 rokov. Vizualizácia Félixa na bankovkách nie je náhodná. „Výťažok z predaja by sme radi celý venovali na výstavbu nového chovného zariadenia pre tohto medveďa,“ avizuje Chalupová s tým, že suma, za ktorú sa bude bankovka predávať, je 3 eurá.

Nový výbeh pre Félixa

Medveď Félix sa stále nachádza vo výbehu, ktorý bol vybudovaný ešte v roku 1960 podľa vtedajších trendov. Celý jeho výbeh je z betónu, rozmery mali zabezpečiť jednak jednoduchú údržbu a jednak zaručovali, že zviera bude pre návštevníkov ľahko viditeľné.

„Keďže súčasné trendy sú úplne odlišné a dbajú najmä na komfort zvieraťa, chceli by sme nášmu Félixovi dopriať rozsiahly výbeh v lesnej časti, ktorý by mal byť veľkosti až dvoch futbalových ihrísk,“ približuje Chalupová.

Medveď hnedý je najväčšia šelma žijúca na území Slovenska. Vo voľnej prírode žije ako samotárske zviera, preto podľa Chalupovej ani Félixovi nevadí, že vo výbehu nemá „parťáka“. Nové chovné zariadenie však bude prispôsobené pre chov až troch medveďov hnedých.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM