Dominika Pacigová Rôzne

Pohladil nejedno oko i dušu: Do kávového sveta vstúpil s kaviarňou na troch kolesách

Do kávového sveta vstúpil pred šiestimi rokmi. Dovtedy však gastronómii nevenoval veľkú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Pohladil nejedno oko i dušu: Do kávového sveta vstúpil s kaviarňou na troch kolesách
4
Galéria
Foto: Lucia Jesenská / Zdroj: Archív Martina Králika

Martin Králik sa narodil v Starom Meste, kde žije do dnešného dňa. Túžba napredovať ho inšpirovala priniesť do hlavného mesta niečo nové. Podľa jeho slov bol v Bratislave prvým, kto prišiel s konceptom pojazdnej kaviarne. Dnes je príkladom toho, že poctivá práca prináša zaslúžené ovocie.

Piliere úspechu

Koncept podobný pojazdným kaviarňam si všimol v zahraničí. „Nešlo však o kaviarne, ale o bicyklové trojkolky, z ktorých predávali polievky. Začal som uvažovať nad tým, či by niečo také mohlo fungovať aj na Slovensku,“ prezradil s tým, že veľkou motiváciou bolo zriadiť niečo malé, ale vlastné.

Káve začal venovať väčšiu pozornosť a nadobudnuté poznatky využíval v praxi. Na začiatky spomína s úsmevom. „Ľudia reagovali na pojazdné kaviarničky pozitívne. Spočiatku nevedeli, o čo ide. Celý koncept je od začiatku založený na troch princípoch. Veľký dôraz kladieme na vzhľad a jednoduchú ponuku, ďalej na baristov, ktorí musia vedieť s kávou pracovať a mať chuť napredovať. Tretím pilierom je dosiahnutie kvality v daných podmienkach,“ vysvetlil.

Foto: Juraj Zmatek / Zdroj: Archív Martina Králika

Konkurenciu vníma pozitívne

Prišiel so zaujímavou myšlienkou, ale v priebehu rokov začala pribúdať aj konkurencia. „Konkurencia je zdravá, netreba ju vnímať negatívne. Bez nej by ľudia neprichádzali s novými nápadmi. Motivuje nás posúvať sa vpred,“ objasnil.

Pojazdné kaviarne majú svoje plusy, ale i mínusy. „Najväčšou nevýhodou je počasie, ktoré zohráva veľkú rolu. Fungovať vieme približne len pätnásť dní v priebehu mesiaca,“ doplnil.

Neustále napreduje

V septembri 2016 sa rozhodol prísť s niečím väčším, a to kamennou kaviarňou, ktorá môže fungovať v každom počasí či ročnom období. „Baristi sa taktiež chceli posúvať vpred, pričom profesijný rast v pojazdných kaviarňach nebol úplne možný. Podnety prichádzali aj od zákazníkov, a tak som sa rozhodol myšlienku zrealizovať,“ uviedol.

Expanziu pojazdných kaviarní do iných miest neplánuje, ostáva verný rodnému mestu. „Nechceme ísť do kvantity, ale kvality. Všetko si vyžaduje svoj čas a pravdepodobne by bolo náročné dohliadať aj na kaviarne mimo mesta,“ uzavrel Martin Králik.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM