Eva Sládková Správy Samospráva

Krádež peňazí a zákulisné ťahy ako argumenty. ZŠ Riazanská stále nemá pre čudné dôvody riaditeľa

Základná škola s materskou školou Riazanská nemá riaditeľa už dlhé mesiace, napriek tomu, že tam výberové konanie vyhrala kvalitná kandidátka.

Ilustračný obrázok k článku Krádež peňazí a zákulisné ťahy ako argumenty. ZŠ Riazanská stále nemá pre čudné dôvody riaditeľa
Zdroj: BA - mestská časť Nové Mesto

Miestne zastupiteľstvo na základe správy miestneho kontrolóra ešte v marci 2019 požadovalo, aby starosta odvolal riaditeľa Jána Papugu. Podľa členky komisie pre školstvo a vzdelávanie pri Miestnom zastupiteľstve Nového Mesta, ktorá je aj členkou Rady školy, Silvie Švecovej, odstúpil až po opakovanom tlaku inšpektorky. Každopádne, na vzniknutú situáciu mestská časť zareagovala vypísaním výberového konania, ktoré riadne vyhrala učiteľka tamojšej školy. Starosta ju však odmietol vymenovať.

„Nie je to dobrá situácia. Pedagógom aj rodičom chýba istota a takéto vákuum má vplyv aj na kvalitu vzdelávania,“ vraví Silvia Švecová.

Situácia je veľmi nepríjemná aj pre samotnú víťazku výberového konania. Ako nová riaditeľka totiž mohla nastúpiť už vo februári, no dodnes nemá jasnú odpoveď na to, prečo ju starosta Rudolf Kusý nevymenoval.

Vítazke, aj ostatným pedagógom na škole, sa to zdá veľmi nefér, viacerí vraj dokonca zvažujú, že ak sa situácia čoskoro nevyrieši, odídu zo školy.

Čudné dôvody

Starosta mestskej časti Rudolf Kusý vraví, že má výhrady voči víťazke a zdá sa, že by na poste riaditeľa opätovne rád videl bývalého šéfa školy Jána Papugu. Treba dodať, že starosta má právo odmietnuť víťaza výberového konania a nevymenovať ho.

„Nevymenoval som ju, nakoľko som bol presvedčený, že pochybenia, ktoré mala na minulom pôsobisku boli rovnaké, ak nie závažnejšie ako tie, ktoré Rada vyčíta bývalému riaditeľovi Papugovi. Nehovoriac o tom, že pán riaditeľ je človek, ktorý nastúpil po období, kedy základná škola bola v deficite okolo 40 tisíc eur, lebo tam došlo ku krádeži peňazí. Dokázal vymazať dlh, pozdvihnúť fungovanie školy a dokonca z vlastných peňazí riešil viaceré opravy,“ vysvetľuje svoj postoj Rudolf Kusý.

Víťazka výberového konania nám síce poskytla obsiahle stanovisko k celej situácii, no napokon nás požiadala, aby sme ju v článku necitovali. Starostove dôvody však spochybňujú viacerí poslanci miestneho zastupiteľstva.

„Starosta sa odvoláva na jej údajné pochybenia v Malackách, ktoré na ňu vytiahol primátor Malaciek, dnes trestne stíhaný za korupciu. Asi tam skôr išlo o nejaké zákulisné dôvody,“ myslí si poslanec Juraj Petrovič. Upozorňuje tiež na to, že bývalý riaditeľ má stále na školu veľký vplyv. Pôsobí tam ako tajomník. „Vyrušuje nás napríklad aj to, že stále spravuje facebookovú stránku školy a aj takto vplýva na rodičov a členov Rady školy,“ dodáva Juraj Petrovič.

Bývalý riaditeľ

Bývalý riaditeľ školy Ján Papuga je aj aktivistom v oblasti školstva a vraví, že dlhodobo poukazuje na to, že výberové konania na riaditeľov škôl nemajú dobré a transparentné pravidlá. Priznáva, že urobil nejaké chyby a preto sa rozhodol odstúpiť. Ich závažnosť však posúdi až súd.

„Dobrovoľne som si znížil úväzok, dnes na škole učím deviatakov a robím administratívne práce,“ vraví Ján Papuga a na kritiku ohľadom facebooku reaguje takto: „Naša stránka je otvorená pre každého záujemcu. Ja som – na požiadanie poverenej pani riaditeľky – len administrátorom, teda schvaľujem príspevky.“

Každopádne, aktuálne bude nové výberové konanie. Naplánované je na štvrtok budúci týždeň, kedy sa Rada školy dozvie, koľko uchádzačov sa prihlásilo. Starosta si ale myslí, že: „Do konca júna bude mať ZŠ Riazanská nového riaditeľa alebo riaditeľku,“ uzatvára Rudolf Kusý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM