Eva Sládková Správy Samospráva

Boj s vizuálnym smogom zlyháva. Bilboardy z Miletičovej ulice vraj tak skoro nezmiznú

Napriek tomu, že samosprávy už roky deklarujú, že chcú Bratislavu zbaviť vizuálneho smogu, zatiaľ sa to darí len sporadicky.

Ilustračný obrázok k článku Boj s vizuálnym smogom zlyháva. Bilboardy z Miletičovej ulice vraj tak skoro nezmiznú
Zdroj: Team Vallo pre Ružinov

Trhovisko na Miletičovej ulici už roky obkolesujú panely s bilboardami. Samospráva mestskej časti sa už dlhšia snaží o ich odstránenie, no zatiaľ neúspešne. Napriek tomu, že bilboardy už mali byť dole. Situácia je však dosť komplikovaná.

„Na podnet našich nominantov v predstavenstve ružinovského podniku verejno-prospešných služieb (VPS) a predsedu dozornej rady Kamila Bodnára, nové predstavenstvo v septembri 2019 súhlasilo a rozhodlo, že bilbordy pôjdu dole po parlamentných voľbách 2020,“ napísali na svojej facebookovej stránke členovia Teamu Vallo pre Ružinov.

Postoj reklamiek

Následne podnik VPS vyzval všetky reklamné agentúry na rokovanie a ponúkol im dohodu. Po kampani v parlamentných voľbách mali bilboardy odovzdať VPS, ktorá by ich odstránila. Žiadna reklamná spoločnosť však nepristúpila na dohodu. Snažíme sa získať stanovisko šéfa Asociácie vonkajšej reklamy, zatiaľ však márne.

Súd

Situáciu dnes dokonca rieši aj súd, no členovia Temu Vallo sú presvedčení, že aj vedenie miestneho úradu na čele so starostom Martinom Chrenom by mohlo urobiť viac.

„Realita týchto dní je, že reklamky stále využívajú bilboardy. Tváre politikov nahradili nové reklamy. Iste ste si všimli, že bilboardy na Miletičovej v rámci svojej masívnej informačnej "korona“ kampane aktívne využíva aj mestská časť," píšu.

VPS

Starosta Ružinova Martin Chren vraví, že v kauze aktívne podniká rôzne kroky.

„Treba si však uvedomiť, že každý bilbord je reklamná stavba a jeho odstránenie teda podlieha konaniu o odstránení stavby. Keďže majitelia napriek výzve nekonali a svoje bilbordy sami neodstránili, iniciuje VPS konanie o ich odstránení na stavebnom úrade. Takéto konania o odstránení čiernych stavieb sú však podľa súčasných zákonov, žiaľ, veľmi zdĺhavé,“ vysvetľuje Martin Chren. Dodáva, že dokonca osobne apeloval na zástupcov bilboardových spoločností.

„Ďalšia vec, na ktorú nemôžeme zabúdať, je to, že tieto bilbordy nie sú umiestnené na oplotení trhoviska, ale sú priamo súčasťou oplotenia. Ako starosta teda od VPS očakávam aj riešenie toho, ako bude oplotenie upravené, aby nemohlo dôjsť k poškodeniu zdravia, života a majetku po odstránení týchto bilbordov. Žiadne takéto riešenie zatiaľ VPS a členovia jeho predstavenstva nepredstavili,“ dodáva starosta.

Oslovili sme teda aj generálneho riaditeľa Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb a tiež ružinovského poslanca Michala Vicáňa, ktorý je členom predstavenstva spoločnosti. Odpovede nám prisľúbil, akonáhle ich budeme mať, článok aktualizujeme.

Dlhá cesta

Členovia Teamu Vallo pre Ružinov sú však presvedčení, že bilboardy tak skoro nezmiznú.

„Boj proti vizuálnemu smogu v Ružinove nie všetci berú vážne. Žiaľ, silný lobing a zákulisné hry spôsobili, že odstraňovanie bilboardov čaká ešte dlhá cesta,“ uzatvárajú poslanci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM