Eva Sládková Správy Samospráva

Podozrivá zákazka na úrade? Novú webku Karlovej Vsi robil starostkin príbuzný

Mestská časť Karlova Ves bude mať novú webstránku, no kritikom sa nepáči, ako ako a kto ju bude robiť.

Ilustračný obrázok k článku Podozrivá zákazka na úrade? Novú webku Karlovej Vsi robil starostkin príbuzný
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Aj kritici uznávajú, že Karlova Ves už novú webku skutočne potrebuje. „Človek si povie, to je dobrá vec, konečne! Veď na tej starej dosť vecí nefungovalo, grafika a funkcie boli ako z doby kamennej. Lenže veci sú trochu zložitejšie ako sa na prvý pohľad môže zdať,“ napísali na stránke Karloveský bonzáčik.

Bez súťaže

Vzápätí však bonzáčik poukazuje na – podľa neho – zarážajúce skutočnosti. Autora novej karloveskej stránky totiž mestská časť nevybrala v súťažil, ale objednala ho priamym zadaním.

„Ako som zistil z interných zdrojov z úradu, tak po ťažkom zvažovaní a overovaní dodávateľov vyšiel údajne ako najlepší priamo synovec starostky Čahojovej. Ešte viac zarážajúce je, že si založil živnosť len v októbri minulého roka. Zákazku dostal krátko na to,“ píšu kritici na facebooku.

Výhodné?

Samospráva sa bráni. Mestská časť vraj pri pri výbere dodávateľa novej webstránky postupovala v súlade so zákonom a najmä so základnou zásadou procesu verejného obstarávania a tou je hospodárnosť.

„Nakoľko išlo o zákazku, ktorá nespadá svojou hodnotou do zákona o verejnom obstarávaní, postupovala mestská časť v súlade so svojimi internými predpismi a vykonala prieskum trhu. Priamo na predloženie ponuky boli oslovené dva subjekty, ktoré mali dobré referencie, a ich práca zodpovedala predstave mestskej časti o vytvorení funkčnej, prehľadnej a užívateľsky orientovanej webovej stránke,“ povedal hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. Dodal tiež, že víťaz ponúkol najnižšiu cenu 3000 eur. Napríklad v porovnaní so Záhorskou Bystricou o 600 eur nižšiu. Metropolitný inštitút Bratislavy má web stránku dokonca skoro o dve tisícky drahšiu.

„Vzdialený príbuzenský vzťah pri objektívne stanovených kritériách nemôže diskvalifikovať daného dodávateľa,“ odkázal Branislav Heldes.

Pod lupou

Pre objektivitu treba dodať, že Karloveský bonzáčik je anonymná stránka kritická k vedeniu mestskej časti. Kritici na nej vyjadrili aj pochybnosti o spôsobe zverejnenia zmluvy a jej náležitostiach, na čo však mestská časť reaguje tým, že všetko je zverejnené na internete.

„Nie je mi ukradnuté, akým spôsobom sa nakladá s našimi peniazmi. Ani to akým spôsobom robia na úrade rozhodnutia. Budem preto pre Vás všetko poctivo sledovať s veľkou lupou,“ uzatvára svoje pochybnosti Karloveský bonzáčik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM