Roland Kyška Samospráva

Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?

Staré Mesto poniektorí označujú za srdce Bratislavy. Bývať v centre mesta celkom iste prináša mnoho výhod i nevýhod. Jednou z nich je, že bývate v centre mesta!

Ilustračný obrázok k článku Komentár: Pán starosta Števčík, čo takto začať s herňami a nie so Šafkom?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Exstarostka Tatiana Rosová by sa pravdepodobne do histórie zapísala vďaka jej extravagantným odevom a návštevám oficiálnych podujatí so psom, keby nemala intuitívny cit pre verejný priestor. Aktívne sa pridala k podujatiam ako je Dobrý trh a podporila aj koncept kontajnerového mestečka na Šafárikovom námestí.

Po vlaňajších komunálnych voľbách ju ale vystriedal Radoslav Števčík, ktorý je známy omnoho konzervatívnejším pohľadom. Mestskú časť vníma najmä ako zónu, kde chcú v pokoji nažívať jeho obyvatelia. Na to, aby pochopil moderné koncepty využívania verejného priestoru, na to ešte nedorástol. Mesto je pre neho len králikáreň, kde ľudia potrebujú ticho, aby ich nič nerušilo pri pozeraní Ordinácie v ružovej záhrade.

Prečítajte si tiež: Poslalo Staré Mesto projekt Šafko do zabudnutia? Prevádzky dnes zatvorili

Projekt Šafko s kontajnermi, v ktorých sa prezentovali mladí módni tvorcovia, umelci, cyklisti a kde vznikalo príjemné komunitné prostredie, starosta Števčík odsúdil na zánik. Napokon s tým do predvolebného boja aj šiel. Zo Šafka si urobil ľahký terč a nepomohla ani petícia s tromi tisíckami podpisov za zachovanie niečoho, čo do verejného priestoru v modernom európskom meste 21. storočia patrí.

Na myseľ sa derie ale otázka, čo potom. Vyženieme kontajnery, umelcov a s nimi aj dobrovoľníkov, ktorí námestie chodili upratovať. Akú hodnotu mu vrátime? Dnes je priestor obklopený stavbou a zátarasami – z jednej strany rekonštrukcia Štúrovej, z druhej stavba nového Starého mosta.

Spomeňme si ale, ako Šafko vyzeralo pred vyše rokom. Cez deň prestupná stanica, večer medzizastávka na ceste z krčmy domov. Koho zaskočil hlad, dal si lacný hotdog, koho iná potreba, odskočil si do kríkov. Stánky či skôr búdky, lemovali námestie mnoho rokov a ich estetickosť mala ďaleko od lodných kontajnerov, medzi ktorými nájdu ich zákazníci aj veľmi slušné WC.

Prečítajte si tiež: Aký bude osud kontajnerového mestečka na Šafku? Pomôcť mu má petícia

Človek nemusí byť vešticou, aby s úspechom dokázal predpovedať, že vďaka starostovi Števčíkovi sa Šafárikovo námestie dostane späť minimálne do deväťdesiatych rokov. Ak dnes malo víziu stať sa miestom príjemných stretnutí priateľov i celých rodín, ktorí radi trávia čas aj inde, ako v krčmách a svojich obývačkách; samospráva mu vráti charizmu veľkej verejnej toalety, nevyužívaného zanedbaného námestíčka, na ktoré si môžu brúsiť zuby developerské skupiny, že ho raz od toho marazmu zachránia.

Ak má nový starosta bojovnú náladu, realizovať by sa mohol aj inde. V Starom Meste zas ako huby po daždi rastú nové herne. Len v priebehu posledných mesiacov jednu novú otvorili na Námestí SNP a ďalšiu na začiatku Krížnej. Ak niečo ohrozuje pokoj Staromešťanov a charakter centra, tak sú to tieto blikajúce a životy ničiace zariadenia. Ale na boj s ich prevádzkovateľmi asi treba viac odvahy, než s mladými aktivistami.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM