Nina Táborská Rôzne

Aký bude osud kontajnerového mestečka na Šafku? Pomôcť mu má petícia

Kontajnery na "Šafku". Téma, ktorá rozdeľuje obyvateľov Starého Mesta na dva tábory. Bojové. Pre niekoho zrod novej Bratislavy, pre iných najhorší nápad, ktorý sa uskutočnil ešte za éry exstarostky Rosovej. S novým starostom prišli aj nové pravidlá. Kontajnerovému mestečku má odzvoniť.

Ilustračný obrázok k článku Aký bude osud kontajnerového mestečka na Šafku? Pomôcť mu má petícia
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Lodné kontajnery na Šafárikovom námestí sa len prednedávnom rozrástli o nové zaujímavé predajne a už ich plánujú celkom zrušiť. Hoci od ich vzniku boli pravidelne dôvodom sporov medzi tými, ktorí v nich sídlia (Pán Králiček, Moje, Cyklokuchyňa, Magna Hub, Buffet clothing, Zoot, Popular, Kapsula,FRL – Fashion Recycling Lab) a obyvateľmi Starého Mesta, stojí za to navštíviť ich.

Sto ľudí, sto chutí

Pred rokom bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila pristavenie kontajnerov a ich existencii sa tešila z niekoľkých dôvodov. Podľa nej bol priestor okupovaný bezdomovcami a chýbal mu život.

Ten tam kontajnery rozhodne vrátili. Pre niekoho až príliš. Mladý vietor priniesol na „Šafko“ nielen nových kreatívcov, umelcov a aktivistov, ale aj napríklad občianske združenia. A s nimi prišli aj podujatia, akcie, vianočné trhy – svieže nové projekty. No a tie sa nie každému pozdávajú.

Päsť na oko

Ľudia z okolia Šafárikovho námestia sa od samého začiatku na projekt sťažujú. Pre niektorých sú lodné kontajnery vrcholom nevkusu a do (v okolí rozbúraného) priestoru sa im nehodia.

Obyvateľom najčastejšie vadí hluk počas akcií, rodiny chcú, aby na mieste stálo radšej detské ihrisko, starších obyvateľov trápi, že kontajnery sú pristavené v lokalite obkolesenej pamiatkovo chránenými budovami a našli sa aj takí, ktorým vadí, že že občianske združenie Kontakt, ktoré kontajnerové mestečko spravuje, neplatí miestnu daň.

A to asi ešte nepočuli, že pôvodne mali na tomto mieste stáť podzemné garáže.

Nový starosta, nové pravidlá

Aktuálny starosta Starého Mesta Radoslav Števčík zánik kontajnerov sľuboval svojim voličom. A zdá sa, že svoje sľuby aj začal plniť. Kontajnery mali začať miznúť už tento mesiac, napokon sa ale naplánovalo stretnutie dotknutých so starostom, ktorého výsledkom by malo byť rozhodnutie o osude kontajnerového mestečka.

Na novom starostovi teraz leží rozhodnutie, či predčasne zruší alebo nezruší právoplatný súhlas s užívaním verejného priestranstva občianskemu združeniu Urban Kontakt pre projekt „Šafko“.

Alebo že by mohli osud „Šafka“ odvrátiť Bratislavčania?

Do boja!

Ľudia, ktorým sa projekt na Šafárikovom námestí páči, teraz môžu svoju podporu vysloviť prostredníctvom petície.

„Milujeme Šafko. Pomôžte nám podpísať petíciu, aby naša komunitná cyklodielňa mala kontajner na tomto námestí. Každý hlas sa ráta, chceme neprajníkom vytrieť zraky a otvoriť oči! Podpíš a sdílej cyklisto!“ apeluje na svojich fanúšikov na Facebooku Cyklo Kuchyňa.

Okrem iných vyjadrila podporu Šafku aj mladá Bratislavčanka, ktorá stojí za projektom Le Sucré- sweet manufacture, o ktorej si môžete prečítať TU. V kontajnerovom mestečku dostala svoj priestor aj ona. „Milí priatelia, podporte dobrú vec, hneď na začiatku nového roka! Pomôžte zachrániť projekt ŠAFKO – som veľmi vďačná za to, že sme mohli byť súčasťou decembrového pop-up store-u v Kapsula.“

Podporu Šafku vyjadrili aj iné bratislavské podniky a združenia. Patrí k nim napríklad aj multifunkčný priestor TUTO v Starej tržnici, Giraffe Bakery, Bratislavský Okrášlovací Spolok či Urban Market.

O ďalšom osude kontajnerov na Šafárikovom námestí vás budeme informovať.

Kontajnerové mestečko na Šafárikovom námestí
7
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM