Tomáš Stupavský Rôzne

Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Obľúbená ulica v centre Bratislavy sa postupne mení na “miesto duchov“. Reč je o kedysi frekventovanej a navštevovanej Štúrovej ulici. Tá v súčasnosti prechádza kompletnou rekonštrukciou, ktorá z populárnej štvrti doslova ľudí vyháňa. A na to doplácajú majitelia tamojších prevádzok.

Ilustračný obrázok k článku Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Štúrova ulica je dôležitou ulicou v centre Bratislavy, ktorá prepája Kamenné námestie a Námestie SNP so Šafárikovym námestím. No od 27. januára 2014 došlo k uzavretiu úseku medzi ulicami Medená a Dobrovičová z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie či už električkového pásu alebo zástaviek MHD.

Podniky prichádzajú o zákazníkov

No dôležitý bratislavský dopravný uzol v súčasnosti vyzerá stále ako po “apokalypse“ a termín ukončenia prác sa nezadržateľne blíži. Oficiálny dátum je 15. marec 2015. No podľa slov miestnych obyvateľov a podnikateľov je dodržať tento termín priam “sizyfovská úloha“.

„Podľa mňa nie je žiadna šanca, aby sa v marci práce ukončili. Dôvod je jednoduchý. V súčasnosti na stavenisku nikto nepracuje a ak sa tu aj robotníci objavia, tak iba na dve hodiny denne. Najväčší frmol tu bol počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Vtedy sa tu “makalo“ od rána do večera," ironicky poznamenal čašník reštaurácie Trafená hus.

Personál podniku ďalej prezradil, že kvôli rekonštrukcii ulice evidujú značný pokles zákazníkov, ktorých pravdepodobne odrádzajú drevené lávky lemujúce budovy Právnickej fakulty Univerzity Komenského a spomínaného pohostinstva.

Ešte väčší problém má prevádzka s názvom A-klub. Obľúbená reštaurácia kedysi mala otvorené sedem dní v týždni, no teraz je situácia úplne odlišná. „Rozkopaná Štúrová ulica nás doslova likviduje. Prišli sme o mnoho zákazníkov, tržby sú výrazne nižšie, ale čo je najhoršie, že sme museli zmeniť otváracie hodiny a momentálne už fungujeme iba na “menučkách“," priznala čašníčka reštaurácie.

Ďalej nám povedala, že už sa situácia trochu ustálila. No kedysi sa im darilo lepšie. Počas víkendov boli u nich populárne diskotéky, avšak museli od nich upustiť. Štúrová ulica v súčasnosti totiž nie je atraktívna pre ľudí, ktorí sa chcú ísť večer niekam zabaviť. Preto sa majiteľ podniku A-klub rozhodol zmeniť otváraciu dobru na dni od pondelka do piatku a to iba v čase obeda od 10:00 do 15:00.

Obchodom hrozí bankrot

Obchody a podniky postupne z ulice bohužiaľ miznú. Ešte pred Vianocami takmer po 40 rokoch zatvorila svoje brány legendárna vývarovňa Karmina. Podobný osud postihol aj napríklad lekáreň Dr.Max alebo niekoľko stánkov s rýchlym občerstvením. No mnohé ďalšie prevádzky nemajú údajne k bankrotu ďaleko.

Štýlový obchod s názvom Apropos má taktiež podobné existenčné problémy ako jeho susedia. „To, že sa mesto rozhodlo rozbombardovať Štúrovú bolo zlé rozhodnutie. Keby sa aspoň na stavenisku pracovalo, ale tu niekedy aj celý týždeň nevidíte po robotníkoch ani stopy," uviedla rozhorčená dáma obsluhujúca kasu obchodu.

Takisto aj ona je názoru, že termín dokončenia stavby nie je možné stihnúť, pretože tempo akým výstavba napreduje je príliš pomalé. Podľa jej slov ak to pôjde takto ďalej a ulica sa čím skôr nezrekonštruuje, hrozí tamojšiemu obchodu zánik, pretože zárobky klesli do extrémne nízkych čísiel.

S úbytkom zákazníkov bojuje aj známy reťazec kaviarní Štúr Café. Ako priznal personál prevádzky na Štúrovej, v súčasnosti prežívajú hlavne vďaka študentom z Univerzity Komenského, ktorí tadiaľto prechádzajú.

Mesto sa možno uchýli k posunutiu termínu

Ako sme už spomínali oficiálny termín pre ukončenie stavebných prác je 15. marec 2015. No ak sa prejdete po ulici môžete sami posúdiť či je aj reálne ho dodržať.

„Primátor Ivo Nesrovnal si od zhotoviteľa stavby vyžiadal podrobnú štúdiu priebehu rekonštrukcie, aby sa tak podrobne oboznámil so súčasnou situáciou. V najbližšej dobe bude mesto rokovať či sa pôvodný termín dodrží alebo naopak dôjde k jeho posunutiu," informovala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová.

Ako ďalej Skokanová uviedla zatiaľ nie je dôvod na paniku a do konca roka je v pláne dokončiť v rámci dopravného nosného systému nielen Štúrovú ulicu, ale aj rekonštrukčné práce na Starom moste a spustiť prevádzku električky do Petržalky.

Mesto Bratislava bude aj naďalej tlačiť na konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK, aby projekt za 58,8 milióna eur bez DPH v roku 2015 stihlo, pretože taká je podmienka udelená Európskou úniou. Z eurofondov sa totiž financuje až 85 percent nákladov.

No miestnym podnikateľom sa aj tak prístup mesta a zhotoviteľa stavby nepozdáva. „Videli ste v nejakej inej európskej metropole, že by mesto nechalo svoje centrum tak dlho rozkopané a zanedbané? Takáto rarita sa nájde asi iba na Slovensku," posťažoval sa majiteľ Kníhkupectva ACADÉMIA.

Uvidíme ako sa bude naďalej celá situácia ohľadom rekonštrukcie Štúrovej ulice vyvíjať a či sa pôvodný termín ukončenia prác skutočne posunie na zatiaľ neznámy dátum. No predovšetkým majitelia tamojších podnikov budú naďalej odrátavať dni, kedy sa pred ich oknami začnú opäť premávať električky a ľudia, pretože okrem svojich zákazníkov prichádzajú aj o svoju “obživu“.

Prečítajte si tiež: Komentár: Vrahom nie je záhradník, zabijákom je naše mesto

Rekonštrukcia Štúrovej ulice
19
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM