Eva Sládková Správy Samospráva

Kedysi zanedbaný parčík dnes spieva farbami. Pozrite sa na tú nádheru

Parčík v Ružinove ožil vďaka obyvateľom, ktorí túžili mať pri dome kúsok krásnej prírody.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi zanedbaný parčík dnes spieva farbami. Pozrite sa na tú nádheru
3
Galéria

Parčík Viktorínova v Ružinove je pastvou pre oči. Takto však vyzerá len rok, predtým to bol zanedbaný kus zeme. Obyvatelia okolitých domov s daným stavom neboli spokojní, oslovili mestskú časť, ktorá získala dotáciu z Bratislavského samosprávneho kraja a dnes je to jedna z najfarebnejších lokalít Ružinova. Kvitne s výnimkou zimných mesiacov celý rok.

Trvalky

Parčík takto ihrá farbami od minulej jesene.

„Vysadili sme štyri nové záhony trvaliek, ktoré vítajú návštevníkov pri vstupe do oddychovej časti parčíka. Kolegyne ich vyberali na základe svojich skúsenosti – odolné, nenáročné a overené druhy. Výsadba bola riešená tak, aby počas celého roka niečo kvitlo,“ uviedla pre Bratislava24 riaditeľka komunikačného oddelenia Ružinova Tatiana Tóthová. Dodala, že medzi vysadenými trvalkami sú žlto kvitnúca Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´, ružová Echinacea purpurea, aj modro kvitnúca Aster novi-belgie ´Profesor Anton Kippenberg´.

„V parčíku sú vysadené ešte aj nové stromy. V rámci revitalizácie sme tam osadili tiež solárne svietidlá a lavičky boli namaľované na červeno, čím sa vytvoril veľmi pekný farebný kontrast k sivej zámkovej dlažbe. Lavičky maľovali sami obyvatelia v rámci dobrovoľníckej akcie,“ dodala hovorkyňa.

Starostlivosť

O parčík sa starajú samotní obyvatelia v súčinnosti s mestskou časťou.

„Starostlivosť o záhony spočíva najmä v polievaní, ktoré zabezpečujeme prostredníctvom Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb a odburiňovaní a odstraňovaní odkvitnutých kvetenstiev trvaliek, čo zas riešia obyvatelia. Tým, že sme navrhli nenáročné a odolné druhy trvaliek, následná údržba nie je veľmi náročná,“ vysvetlila Tatiana Tóthová.

Ružinov patrí k mestských častiam, ktoré sa rozhodli v niektorých lokalitách zvyšovať biodiverzitu hmyzu, teda včiel, ale aj všetkých ostatných druhov opeľovačov. Vytvárajú im vhodné biotopy pre úkryt, potravu a rozmnožovanie. A taký je aj tento parčík.

„Výsadbou kvitnúcich rastlín rôzneho druhu, tak ako máme napríklad na Viktorínovej ulici, ale aj v iných častiach Ružinova, vytvárame priestor pre život všetkých druhov užitočného hmyzu,“ uzatvorila riaditeľka komunikačného oddelenia Ružinova.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM