Eva Sládková Rôzne Správy

Korzo Zálesie ocenili odborníci. Patrí k najlepším stavbám Slovenska

Dedinka neďaleko Bratislavy sa vďaka nádhernej architektúre, citlivo zasadenej do prírody, stáva stále vyhľadávanejším miestom turistami.

Ilustračný obrázok k článku Korzo Zálesie ocenili odborníci. Patrí k najlepším stavbám Slovenska
7
Galéria
Zdroj: Stanislav Zajaček

Korzo Zálesie je unikátny projekt, kde radi trávia voľné chvíle nielen obyvatelia Bratislavy a blízkeho okolia. Vznikol vďaka nasadeniu miestnych aktívnych obyvateľov, ktorí premenili skládku odpadu na krásne miesto. A ako sa ukázalo, projekt oceňujú aj odborníci. Korzo získalo prestížne ocenenie.

CEZAAR

Včera večer (7.10.2020) odovzdávala Slovenská komora architektov ceny za architektúru CE ZA AR 2020. Jej cieľom je upozorniť na to najlepšie, čo na Slovensku máme.

„Úlohou ocenenia CE ZA AR je zdôrazňovať kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať excelentnosť profesionálnych výkonov architektov, no predovšetkým kultivovať verejné povedomie o nutnosti rozvoja kvalitnej architektúry, ako základného princípu zvyšovania kvality prostredia vytváraného výstavbou,“ zdôrazňujú architekti. A podľa nich je takouto excelentnou a úžasnou stavbou aj Korzo Zálesie, ktoré získalo prestížnu cenu v kategórii exteriér. Autormi sú Vojtech Krumpolec a Peter Derevenec.

Fenomén

Korzo Zálesie by nevzniklo bez nasadenia desiatok ľudí, ktorým záleží na prostredí, v akom žijú. Mnohí z nich bývajú v Zálesí alebo v okolitých obciach. Rovnako aj ocenený architekt Peter Derevenec.

„Veľmi sa tešíme z tejto ceny. Okolo Malého Dunaja žijeme už dlho. Je to fenomén, registrujeme krásu tejto lokality s jej prírodným bohatstvom. Jedného dňa sme sa vybrali na miesto, ktoré bolo smetiskom, a povedali sme si, že by bolo dobré niečo tam postaviť. Najskôr vznikol maják, po ňom pribudli ďalšie prvky vrátane korza,“ povedal pre Bratislava24 Peter Derevenec.

Drevené Korzo Zálesie je citlivo zakomponované do prírody a vďaka miestnym nadšencom sa naň radi chodia poprechádzať milovníci romantiky. Avšak, ani tento ocenený projekt nevzbudzuje nadšenie u všetkých.

„Zálesie je známe tým, že všetko, čo sa tu deje, sa deje na základe dobrovoľníctva počas víkendov. Väčšinou nás ľudia chvália, ale samozrejme, aj tu sa nájdu ľudia frustrovaní životom a pre tých je korzo stelesnením ich problémov,“ naznačil Peter Derevenec.

Živá komunita

Každopádne, aktívni obyvatelia Zálesia aktuálne oslavujú spolu s ocenenými autormi a vravia, že sa nedajú odradiť.

„Od prvotnej idey na vznik Korza Zálesie nám najviac imponovala myšlienka prepojenia celého areálu s prírodou a ekologického rozmeru stavby. Máme z ocenenia veľkú radosť. Peter Derevenec je pre nás inšpiráciou a srdcom nášho združenia, vážime si jeho nezištnosť a obrovskú vášeň pre projekty, ktoré vytvára. Cena je zároveň aj pochvalou všetkých dobrovoľníkov a spolupracovníkov, ktorých snahou je ďalej Korzo Zálesie zveľaďovať a budovať okolo neho živú komunitu,“ uzatvára podpredseda občianskeho združenia Naše Zálesíčko Branislav Zajaček.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM