Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Jazdecká polícia ako panské huncútstvo? Mesto uvažuje o jej zrušení

Policajti na koňoch stoja mesto približne 200-tisíc eur ročne.

Ilustračný obrázok k článku Jazdecká polícia ako panské huncútstvo? Mesto uvažuje o jej zrušení
5
Galéria
Zdroj: TASR

Je potrebná a má veľkú autoritu, alebo sú to zbytočne vyhodené peniaze? Samospráva Bratislavy aktuálne rieši, čo s jazdeckou políciou, ktorá je súčasťou Mestskej polície Bratislavy.

Drahá paráda

Primátor Bratislavy Matúš Vallo priznal že jednou z možností je aj jej zrušenie. Oznámil to na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva Bratislavy.

„Mám to na stole, bavíme sa o tom. Rozpočet je 180-tisíc až 200-tisíc eur. Je tam, myslím, päť koní a sedem ľudí. Každý kôň môže robiť hodinu či dve. Je to podľa mňa paráda, na ktorú momentálne nemáme peniaze,“ vysvetlil Matúš Vallo.

Názory poslancov na túto tému sa rôznia. Napríklad mestská poslankyňa Elena Pätoprstá považuje rušenie jazdeckej polície pre financie za nešťastný krok.

„Ide o zložku, ktorá má mimoriadnu autoritu vo verejnosti a dáva mestskej polícii metropolitný charakter. V Petržalke a jej priľahlých lesoparkoch, ako aj v Starom Meste a v Horskom parku je potrebná a dôležitá. Súčasne v istom ohľade slúži aj na reprezentáciu mesta pre turistický ruch,“ uviedla Elena Pätoprstá s tým, že samospráva by mala hľadať iné možnosti dofinancovania tejto zložky polície, napríklad poskytnúť kone pre organizácie, ktoré sa zaoberajú hipoterapiou a podobne.

Limity

Mestský poslanec za Nové Mesto, ochranár Jakub Mrva, vníma jazdeckú políciu cez prizmu pôsobenia v Mestských lesoch Bratislavy, najmä na Železnej studienke. Vraví, že v danom území je síce mimoriadne potrebná efektívna a flexibilná hliadka polície, no nie je si istý, či je práve jazdecká polícia na to vhodná.

„Práve na týchto miestach dochádza k najvyššej koncentrácií návštevníkov a pravidelnému porušovaniu predpisov, najmä zo strany vodičov motorových vozidiel, poškodzovaniu vybavenia lesoparku, poškodzovaniu životného prostredia, tvorby čiernych skládok a podobne. Jazdecká polícia má v tomto svoje limity. Jej pohyb je limitovaný potrebami koní, počasím a schopnosťou (ochotou) priestupky riešiť,“ vysvetľuje pre Bratislava24 Jakub Mrva, ktorý však jedným dychom dodáva, že na riadne posúdenie potrebuje kvalitné dáta.

Bez politikárčenia

Oslovili sme aj Mestskú políciu Bratislavy, aby sa k téme vyjadrila. Bola však zatiaľ veľmi stručná.

„V súčasnosti je jazdecká polícia prehodnocovaná z hľadiska efektívnosti a finančnej náročnosti. V dohľadnom čase bude spracovaný a predložený materiál pánovi primátorovi,“ napísala nám jej hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Podpredseda komisie pre ochranu verejného poriadku pri Mestskom zastupiteľstve Igor Polakovič varuje pred tým, aby jazdecká polícia nepadla za obeť politickým hrám.

„Rozhodnutie o rušení či nerušení jazdeckej polície by nemalo byt politické, na základe toho, čo sa komu páči alebo nepáči. Musí byť výsostne odborné, podľa toho čo Bratislava potrebuje. Emočne sa mi, samozrejme, zachovanie či dokonca rozvoj jazdeckej polície páči, ale momentálne vo mne prevažuje racionalita v štýle "hodnota za peniaze“. Potrebujem vidieť jasné čísla, nielen o nákladoch, ale aj o výkonoch takejto jednotky a tiež plán, na čo by sa nemalé ušetrené financie v rámci zlepšenia práce mestskej polície použili," uzavrel Igor Polakovič.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM