ESL Správy Samospráva

Rozplynie sa nočná mora Karlovešťanov? Práce na Dúbravsko-Karloveskej radiále sú na konci

Obyvatelia mestských častí Karlova Ves a Dúbravka sa podľa mesta a kraja čoskoro dočkajú plnohodnotného električkového spojenia s centrom.

Ilustračný obrázok k článku Rozplynie sa nočná mora Karlovešťanov? Práce na Dúbravsko-Karloveskej radiále sú na konci
8
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Dopravná situácia v Karlovej Vsi je v súčasnosti mimoriadne komplikovaná. Zdá sa však, že v najbližšom období by sa to malo zmeniť. Posledná a zároveň najkomplikovanejšia etapa rekonštrukcie Dúbravsko-Karloveskej radiály, od tunela po Molecovu, je v záverečnom procese povoľovania.

Komfort

Bratislavský samosprávny kraj dostal od Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy žiadosť o predčasné užívanie stavby. Po doručení všetkých podkladov a vykonaní skúšok vydá župa povolenie na predčasné užívanie čo najskôr.

„Modernizácia električkovej trate v Karlovej Vsi a Dúbravke je významný dopravný projekt a blíži sa k spusteniu. Trať bude kompletne zmodernizovaná a cestovanie bude oveľa komfortnejšie. Robíme všetko pre to, aby sme povolenie mohli vydať čo najskôr,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Zložitý proces

Bratislavský samosprávny kraj ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy na základe žiadosti Bratislavy spúšťa konanie na predčasné užívanie. Všetkým účastníkom konania, ktorých je niekoľko desiatok, musí byť doručené oznámenie o začiatku tohto procesu. Župa bude informovať účastníkov doručením oznamu do vlastných rúk. Nasledovať majú ústne pojednávania so všetkými dotknutými stranami a po doručení potrebných dokladov vydané povolenie na predčasné užívanie.

„Práce na rekonštrukcii Dúbravsko-Karloveskej radiály sa blížia k záveru. Minulý týždeň sa dobetónoval posledný úsek jazdnej dráhy električky, prebiehajú posledné práce na dokončovaní zastávok MHD, začali sme s pokládkou rozchodníka od Tunela smerom do Karlovej Vsi, osadili sme nové stožiare trakčného vedenia, pracujeme na chodníkoch a začínajú práce na obrubníkoch či vrstvách vozovky, aby sa mohla premávka v smere do centra obnoviť v obidvoch pruhoch,“ zhrnul priebeh prác primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Podľa primátora ostáva už iba niekoľko týždňov a rekonštrukcia, ktorá niekoľko mesiacov znepríjemňovala život vodičom aj cestujúcim, bude dokončená.

Realizáciu poslednej etapy Dúbravsko-Karloveskej radiály spustilo Hlavné mesto Bratislava začiatkom mája 2020. Po jej dokončení budú mať cestujúci k dispozícii aj bezbariérové zástavky, moderný mobiliár, či elektronické tabule. Zásadnú zmenu predstavuje tiež vybudovanie dvoch prestupných uzlov – Molecova a Damborského. Novinkou je aj zelený povrch trate.

foto je ilustračné

Prečo je mesto rozkopané a aké sú novinky na Dúbravsko-karloveskej radiále?

Bratislava v poslednom období pôsobí, ako by bola kompletne rozkopaná. Dôvodom je množstvo lokálnych opráv ciest a chodníkov, ktoré prebiehajú popri veľkých infraštruktúrnych projektoch, ako rekonštrukcia Dúbravsko-karloveskej radiály, bulváru Mlynské nivy, rýchlostnej cesty D4/R7 alebo rekonštrukcia električkovej trate pri Americkom námestí, ktorá začala hneď po dokončení rekonštrukcie časti električkovej trate v Rači. Naším cieľom je uskutočniť všetky opravy komunikácií, ktoré sme si naplánovali na začiatku roka aj napriek dopadom koronakrízy. Situácia s dopravou, ktorá týmito prácami trpí, by sa už mala v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch postupne zlepšovať. 26. októbra spustíme prevádzku električky po novozrekonštruovanej trati v Karlovej vsi a Dúbravke v celej jej dĺžke. Začiatkom novembra očakávame otvorenie bulváru Mlynské Nivy, ku ktorému už teraz prebieha kolaudačné konanie. V decembri bude ukončená aj rekonštrukcia trate pri Americkom námestí a spustíme po nej električku. Konzorcium D4/R7 bude zároveň postupne otvárať ďalšie zjazdy z kruhového objazdu pod Prístavným mostom, aj keď v tomto prípade nás ešte čakajú aj uzávery niektorých iných zjazdov, na ktorých rekonštrukčné práce ešte neprebehli. Aké sú novinky na Dúbravsko-karloveskej električkovej radiále? ✅Minulý týždeň sa dobetónoval posledný úsek jazdnej dráhy električky ✅Prebiehajú dokončovacie práce na zastávkach MHD - pokladá sa dlažba, montujú sa prístrešky a inštaluje sa mobiliár ✅Začali sme s pokládkou rozchodníka od tunela smerom do Karlovej Vsi ✅Osadili sme nové stožiare trakčného vedenia ✅Pokračujeme v prácach na chodníkoch ✅Popri trati sa kladú nové cestné obrubníky V Karlovej Vsi a Dúbravke postupne rekonštruujeme cesty popri električkovej trati v oboch smeroch s dôrazom na detaily a kvalitné prevedenie. Nakoľko pri horšom počasí v zimných mesiacoch nebude možné realizovať opravy povrchov vozoviek, na úsekoch, kde to nemá zásadný negatívny dopad na dopravu, opravujeme cesty ešte počas prác na električkovej trati. Tie ostatné, ktoré by dnes dopravnú situáciu ešte viac skomplikovali, a nebude ich možné zrealizovať do nepriaznivého zimného počasia, dokončíme na jar budúceho roka. Ďakujeme za vašu trpezlivosť

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Thursday, October 1, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM