Rôzne

Do Bratislavy mieri 0 Euro Souvenir bankovka s motívom prvého osobného automobilu ŠKODA

Pri príležitosti 20. výročia založenia STM vychádza zberateľská bankovka s motívom základných druhov dopravy, ktorými sa múzeum v súčasnosti zaoberá.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy mieri 0 Euro Souvenir bankovka s motívom prvého osobného automobilu ŠKODA
4
Galéria
Zdroj: NUNOFI

Zberatelia 0 Euro Souvenir bankoviek, pozor! Koncom októbra si v Bratislave budete môcť kúpiť ďalšie vydanie jedinečných zberateľských kúskov.

Doprava na Slovensku

Múzeum dopravy Slovenského technického múzea (STM MD) Bratislava sa rozhodlo pri príležitosti 20. výročia založenia múzea vydať Euro Souvenir bankovku, ktorej dominujú tri základné motívy, troch základných druhov dopravy, ktorými sa múzeum v súčasnosti zaoberá.

Hlavným motívom je prvý osobný automobil ŠKODA 743 GARDE kupé sériovo vyrobený na území Slovenska (30. 4. 1982). Ďalším je parný rušeň 434.128 vyrobený roku 1920 v závode První Českomoravská továrna na stroje v Prahe. Tretím motívom na bankovke je NKP Remorkér ŠTUREC, vlečný remorkér používaný na ťahanie vlečných člnov na Dunaji. Posledným zobrazeným predmetom je vzácny exponát Schönbachovho návestidla z druhej polovice 19. storočia, ktoré dovoľovalo alebo zakazovalo vjazd vlaku do stanice.

Euro Souvenir bankovka SLOVENSKÉ TECHNICKÉ MÚZEUM – 20. výročie Múzea dopravy Bratislava bude vydaná v náklade 10-tisíc kusov a záujemcovia si ju budú môcť zakúpiť 25. 10. 2019 v Múzeu dopravy Bratislava na Šancovej za cenu 3 eurá.

Zberateľskú bankovku si Slováci budú môcť kúpiť aj v sídelnej budove Slovenského technického múzea na Hlavnej 88 v Košiciach a v Múzeu Solivar v Prešove.

Nové motívy 0 Euro Souvenir bankoviek
4
Galéria
Zdroj: NUNOFI

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM