Rôzne

Ako by mali vyzerať oddychové a rekreačné miesta na Záhorí? Odpoveď našli študenti STU

Študenti navrhli modely rozhľadní, cykloodpočívadiel, informačných tabúľ, náučných chodníkov či kultúrno-spoločenských priestorov.

Ilustračný obrázok k článku Ako by mali vyzerať oddychové a rekreačné miesta na Záhorí? Odpoveď našli študenti STU
4
Galéria

Poslanci i návštevníci piatkového rokovania zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) si mohli pozrieť modely a návrhy inovatívnej oddychovo-rekreačnej infraštruktúry pre obce na Záhorí – Suchohrad, Kuchyňa, Gajary, Malé Leváre a Rohožník. Pripravili ich študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, s ktorou kraj spolupracuje už druhý semester.

Podnetná spolupráca

Predložených desať návrhov desiatich študentov, zameraných na prepojenie sídiel s prírodou a riekou, možno využiť aj v iných obciach v regióne. Medzi návrhmi sú napríklad modely rozhľadní, cykloodpočívadiel, informačných tabúľ náučných chodníkov či kultúrno-spoločenských priestorov.

„Cieľom spolupráce medzi samosprávnym krajom, Fakultou architektúry STU i obcami je podporiť prepojenie vyučovacieho procesu na univerzite s reálnymi potrebami praxe a rozvojom územia BSK, ako aj vytvoriť katalóg doplnkovej infraštruktúry vo verejne dostupných priestoroch ako sú námestia, ulice, parky, verejné budovy, príroda v okolí obce pre niektoré tematické oblasti,“ uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Chceli by sme týmto spôsobom inšpirovať lokálnych aktérov aj napríklad pri predkladaní žiadostí v rámci dotačných schém BSK, a preto sa zameriavame skôr na finančne menej náročné projekty,“ dodala.

Spolupráca má pokračovať aj v letnom semestri 2018 pripravovanými návrhmi pre obce Malokarpatska Budmerice a Modru.

Modely študentov STU, Záhorie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM