Rôzne

Dobrá správa pre milovníkov prírody: Na Záhorí vznikne múzeum jaskyniarstva

Máme pre vás zaujímavý výletný cieľ. Expozíciu Plavecký Kras nájdete pravdepodobne už v polovici budúceho roka v obci Plavecké Podhradie.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre milovníkov prírody: Na Záhorí vznikne múzeum jaskyniarstva
7
Galéria
Zdroj: plpodhradie.sk

Vedeli ste, že práve v Plaveckom krase ako prvé na Slovensku verejnosti sprístupnili dve jaskyne? Boli to Plavecká jaskyňa a Medvedia jaskyňa (Tmavá skala). Jaskyne objavil Jozef František Pálffy, ktorý žil v rokoch 1764 až 1827.

Nájdete ho v Plaveckom Podhradí

História jaskyniarstva na Záhorí teda siaha až k začiatku 19. storočia. Súčasní miestni jaskyniari sa rozhodli ju oživiť a tajomstvá podzemia priblížiť verejnosti prostredníctvom zaujímavej expozície. Múzeum jaskyniarstva v Plaveckom Podhradí by malo návštevníkom otvoriť brány v polovici budúceho roka.

Múzeum vzniká v bývalej sýpke a ako uvádza týždenník Záhorák, jaskyniari ho plánovali otvoriť už v tomto roku. Množstvo práce, s ktorou sa musia v priestoroch starej sýpky popasovať, ich plány však zabrzdilo. Pred nadšenými milovníkmi prírody je ešte veľa práce.

"V objekte je veľa odpadu, ktorý treba vyviezť, a nachádza sa tu aj uskladnený stavebný materiál a drevené hranoly, ktoré sa použijú na opravu Plaveckého hradu. Pozornosť budeme následne venovať aj interiéru, ktorý treba vybaviť vhodným osvetlením, nábytkom a určite aj zabezpečovacím zariadením, aby boli zapožičané archeologické nálezy dostatočne ochránené,“ povedali týždenníku Záhorák jaskyniari.

Jediné v Liptovskom Mikuláši

Zatiaľ jediné múzeum, ktoré sa venuje jaskyniarstvu a jeho histórii, môžete nájsť v Liptovskom Mikuláši. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva ponúka na ploche približne 1 400 metrov štvorcových aj také vzácne exponáty ako je kostra jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, praveká kultová maska či model meteoritu.

Pozrieť a zažiť sa tu dá svet prírody od podzemia postupne až do vysokých hôr. Exponáty sú umiestnené v prirodzených eko systémoch. Návštevníci majú možnosť pozrieť sa do brlohu medveďa či skúsiť si plazenie v jaskyni. Vystavené exponáty dopĺňajú svetelné aj zvukové efekty, pri ktorých sa človek cíti, akoby naozaj prechádzal lesom. Počuť môžete napríklad spev vtáctva, piskot svišťa i zavýjanie vlka. Jaskyniarska expozícia s nádhernými kvapľami sa nachádza v podzemných priestoroch budovy.

Jaskyne na Záhorí
7
Galéria
Zdroj: plpodhradie.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM