Rôzne Správy

Vláčik Záhoráčik odviezol viac ako 8000 cestujúcich. Premávať bude aj v roku 2018

Trasa vlaku spojila atraktívnosť rieky Morava, cyklocesty Eurovelo 13 popri železnej opone, ako aj kompy do rakúskeho Angernu so severnou časťou Malých Karpát a obcami pozdĺž trate.

Ilustračný obrázok k článku Vláčik Záhoráčik odviezol viac ako 8000 cestujúcich. Premávať bude aj v roku 2018
9
Galéria

Turistický vláčik Záhoráčik odviezol počas svojej prvej sezóny viac ako 8 000 ľudí. Vlak, ktorý spája počas víkendov a sviatkov najzápadnejšiu obec na Slovensku Záhorskú Ves s Plaveckým Podhradím, s prípojmi pre obyvateľov Bratislavy, ale i Malaciek, bude premávať aj v roku 2018.

Spojil krásy Záhoria

„Celková trasa vlaku, umožnila spojiť turistickú atraktívnosť rieky Morava, medzinárodnej cyklocesty Eurovelo 13 popri železnej opone, ako aj kompy do rakúskeho Angernu, so severnou časťou Malých Karpát a obcami pozdĺž trate,“ pripomenula hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Partneri projektu zabezpečili v železničnej stanici Zohor prípoje z a do Bratislavy, vlak prostredníctvom špeciálneho cyklovozňa umožnil prepravu bicyklov, čím sa stal atraktívnou možnosťou prepravy aj pre fanúšikov cykloturistiky,“ dodala.

Podľa štatistických podkladov bolo počas prevádzky, podpísanej na obdobie od 29. apríla do 1. októbra, vypravených 242 vlakov, ktoré v 52 prevádzkových dňoch prepravili 8094 osôb a 1094 bicyklov, v priemere teda 155 osôb a 21 bicyklov na deň. Okrem turistov využívali vlak i obyvatelia obcí na trase turistického vlaku.

Nové vízie

Najvyťaženejším obdobím bol mesiac máj, počas ktorého Záhoráčik odviezol takmer 2 700 cestujúcich, v ostatných mesiacoch sa vlakom odviezlo 1 300 až 1 550 osôb. Najviac bicyklov bolo prepravených v máji a júni (313 a 298), v júli 207, auguste 156 a v septembri 120 bicyklov.

Vo víziách na rok 2018 spomínajú partneri projektu i predĺženie trate do Plaveckého Mikuláša, otázkou je však oprava a posúdenie prevádzkyschopnosti tamojšej stanice. „Podmienkou úspešného rozvíjania projektu je rozšírenie ponuky turisticky atraktívnych možností v dostupnej blízkosti trate, napr. rôznych kultúrnych a gastronomických podujatí,“ uviedla Forman.

Ako dodala, celkovým zámerom je postupne zvyšovať turistickú atraktívnosť regiónu Záhorie i rozvíjať v tejto oblasti spoluprácu medzi BSK a Trnavským samosprávnym krajom, napr. pri vytvorení vhodného dopravno-infraštruktúrneho projektu na nedostavanej železničnej trati Plavecký Mikuláš – Jablonica.

Projekt realizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) a krajskou organizáciou cestovného ruchu Bratislava Region Tourism.

Vláčik Záhoráčik
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM