KAW Správy Samospráva

Zdieľaných žltých bicyklov bude viac. Pribudnú aj dokovacie stanice

Nová generácia bicyklov, ktorú predstavia v lete, bude mať lepšie viditeľný displej na vrchnej časti predného štítu, ešte spoľahlivejší zámok a väčší solárny panel.

Ilustračný obrázok k článku Zdieľaných žltých bicyklov bude viac. Pribudnú aj dokovacie stanice
12
Galéria

Bratislavský mestský bikesharing Slovnaft BAjk vstupuje tento rok do svojej druhej cyklistickej sezóny. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť dostupnosť služby – zahustiť sieť dokovacích staníc, rozšíriť pokrytie do ďalších mestských častí a zvýšiť počet bicyklov.

Užívatelia si môžu v súčasnosti požičať žlté bicykle Slovnaft BAjk v štyroch mestských častiach: Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke na 83 dokovacích staniciach. Celkovo má v priebehu leta pribudnúť 20 dokovacích staníc. Rozšírením chce bikesharing reagovať na meniacu sa dopravnú situáciu v meste. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Bratislavy Katarína Rajčanová.

Ďalšie dokovacie stanice

Napríklad rekonštrukcia Karloveskej radiály by mala priniesť nové dokovacie stanice v Karlovej vsi. Mesto má záujem, aby aj čo najviac študentov využívalo bicykel ako dopravný prostriedok a nenastúpilo na paradigmu vlastníctva auta ako formy spoločenského statusu, preto magistrát aktívne rokuje s univerzitami o možnostiach umiestnenia žltých bicyklov v ich blízkosti.

Dokovacie stanice sa pripravujú aj na všetkých železničných staniciach v závislosti od procesov v ŽSR. Vzhľadom na rozlohu Bratislavy sa bikesharing bude postupne rozširovať do ďalších mestských častí. Zahustiť by sa mala sieť v Novom Meste a nové stanice by mali pribudnúť v Rači, Vrakuni či vo Vajnoroch.

Viac bicyklov

Rozšírením pokrytia by sa mal zvýšiť aj počet bicyklov. Ten závisí najmä od aktuálneho záujmu užívateľov a počas hlavnej cyklistickej sezóny od júna do októbra je najvyšší.

Slovnaft zabezpečí pre tento rok 150 nových bicyklov, celú flotilu tak bude tvoriť spolu 850 žltých bajkov. Oproti prvému modelu, ktorý nasadil Slovnaft BAjk v rámci testovacej prevádzky na jeseň 2018, majú všetky nové bicykle zosilnené predné vidlice, dlhšiu sedlovku, odolnejší uzamykací kábel a zosilnený zámok a ďalšie vylepšenia.

Nová generácia, ktorú predstavia v lete, bude mať lepšie viditeľný displej na vrchnej časti predného štítu, ešte spoľahlivejší zámok a väčší solárny panel, ktorý udrží batériu bicykla nabitú aj v chladnejšom počasí.

Cenník pre používateľov žltých bicyklov sa v tomto roku nemení.

„Veľmi dôležité budú novinky žltých zdieľaných bicyklov. Pripravujeme integráciu so systémom IDS Bratislavského kraja, ktorá má prepojiť používateľov MHD, aby na ich tzv. „poslednú míľu“ použili zdieľaný bicykel. Zároveň chceme previazať vlakové stanice a univerzity či kampusy, nakoľko práve mimobratislavskí študenti by mali mať možnosť zistiť, aké príjemné zážitky ponúka bicyklovanie po Bratislave,“ hovorí mestský cyklokoordinátor Tomáš Peciar.

„Jazda Slovnaft BAjkom má mnohé výhody – je ekologická, rýchla, človek urobí niečo pre svoje zdravie. Aktuálna pandémia koronavírusu navyše ukázala, že aj bezpečná. V rámci pravidelnej údržby sa totiž žlté bicykle čistia a dezinfikujú,“ doplnil Norbert Nagy zo spoločnosti Slovnaft Mobilty Services, ktorá zabezpečuje prevádzku Slovnaft BAjk-u.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM