Rôzne

Zažite pravú predvianočnú atmosféru na čarovných adventných trhoch v Dolnom Rakúsku

V predvianočnom období sa Dolné Rakúsko premieňa na krajinu adventných trhov. Nájdete ich takmer všade.

Ilustračný obrázok k článku Zažite pravú predvianočnú atmosféru na čarovných adventných trhoch v Dolnom Rakúsku
4
Galéria

Adventné trhy nájdete v Rakúsku takmer všade. Za hradnými a mestskými bránami, v starých zrúcaninách, vo vínnych uličkách, na námestiach a priamo v horách. Prinášame vám výber tých, ktoré vás určite očaria a prinesú nevšedné zážitky.

Trhy na hradoch, zámkoch a v kláštoroch

Ak ide o historické pamiatky, hrady, zámky a kláštory, Dolné Rakúsko sa má skutočne čím pochváliť. Počas adventu otvárajú svoje brány mnohé z nich a organizujú krásne adventné trhy. Kráľovskú adventnú atmosféru zažijete napríklad na hrade Grafenegg. Ten organizuje trhy už 40 rokov a vo vianočne osvetlenom zámockom parku nájdete kulinárske dobroty, kultúrny program a remeselné výrobky.

Oplatí sa navštíviť aj obľúbené trhy na zámku Schloss Hof s vianočnou dedinkou, ktorý sa nachádza iba kúsok od Bratislavy. Na arkádovom nádvorí ponúkne približne sto vianočných stánkov tradičné remeselné umenie, nápady na darčeky a rôzne pochúťky. Zažiť môžete aj vianočnú prehliadku zámku, magickú adventnú hudbu a krásny detský program.

Punč, varené víno a vianočné darčeky nájdete i v benediktínskom opátstve Göttweig. Svoje brány otvorí s bohatým adventným tovarom, ručnými výrobkami, vianočnými ozdobami a jasličkami. Počas víkendu je pripravený rozmanitý program pre deti. Vianočnú náladu zažijete i na trhu v opátstve Seitenstetten, ktoré je známe lokálnymi trubačmi a vianočnými koledníkmi.

Ak by ste sa chceli cítiť ako uprostred vianočnej rozprávky, určite navštívte tradičný vianočný trh na zámku Rosenburg, ktorý je počas trhov vyzdobený a nasvietený ako z rozprávkovej knihy. Trhy na tomto zámku sú považované za najromantickejšie vianočné trhy v celom Dolnom Rakúsku.

1.-3.12./8.-10.12. Melk, 2.-10.12. Göttweig, 7.-10.12. Grafenegg, Schloss Hof – každý víkend od 18.11. do 17.12., 15.-17.12. Seiten­stetten, 15.-17.12. Schallaburg, 25.-26. 11., 2.-3.12./8. –10.12. zámok Rosenburg

Krása uprostred prírody

Iba hodinu jazdy od Viedne na vás čaká raj, ktorý vás dostane ďaleko od mestského ruchu a prenesiete sa do tej najkrajšej predvianočnej adventnej atmosféry. Medzi originálne zážitky určite patria trhy, ktoré sa konajú priamo v prírode. Takými sú adventné trhy v roklinke Johannesbachklamm pri Würflachu. V čase adventu je romanticky osvetlená najväčším ozdobeným vianočným stromčekom v celom Rakúsku. K stromčeku ladí i nadrozmerný štedrovečerný stôl, obrovské darčeky či 6 m dlhé lyže.

Ak hľadáte tip na vianočné trhy, kde si užijú najmä deti, musíte navštíviť detský advent v prírodnej rezervácii Hohe Wand. V zimnom lese prírodnej rezervácie na deti čaká množstvo zvieratiek. V detskej zoo stretnete lamy, môžete spoločne kŕmiť jelene, odveziete sa na koči. Uprostred trhov horí v ohnisku hrejúci oheň a pripravených je množstvo detských aktivít.

V pôsobivom areáli zámku Reichenau sa aj tento rok bude konať jeden z najväčších vianočných trhov Viedenských Álp. Pestrý adventný program sa začína už v novembri a o tú správnu náladu sa postará pochod čertov, kúzelnícke predstavenie a vianočné dychovkové a gospelové koncerty. Pre deti sa tu nachádza model železnice a dielňa na výrobu bábik.

25.11.-17.12. zámok Reichenau, 7.-10.12. Johannes­bachklamm, 8.12. sa koná detský advent, ktorý si deti užijú v prírodnom parku Hohe Wand

Trhy vo vínnych uličkách

Medzi najväčšie atrakcie v Dolnom Rakúsku patria tradičné adventné trhy vo vínnych uličkách. V pôsobivej atmosfére uličiek, ktoré lemujú útulné pivničné domčeky, všetci oslavujú advent. Na trhoch v Hadrese, v najdlhšej uzavretej vínnej uličke Európy, sa ponúkajú takmer výhradne jedlá a nápoje miestnej výroby, rovnako i ručne vyrábané výrobky.

Vianočne vyzdobená vínna pivnica, ktorá na prvý pohľad nemá koniec, obrovské sudy, lahodné pochúťky a atrakcie pre deti. Čakajú na vás aj ohnivé fakle, otvorené ohniská, hudobné vystúpenia a samozrejme Mikuláš.

V malebnej pivničnej uličke obce Wolkersdorf to vyzerá ako z romantického filmu. Útulné trhové stánky, predajcovia v zákutiach pivničiek a domáci tu ponúkajú skvelé kulinárske dobroty. Peknú kombináciu adventu v zážitkovej vínnej pivnici a vianočnej atmosféry ponúka i mestečko Retz.

1.-3.12. Wolkersdorf, 8.-10.12. Retz, 15.-17.12. Hadres

Ďalšie tipy na trhy a podujatia počas adventu v Dolnom Rakúsku nájdete na oficiálnej stránke: https://www.dolne-rakusko.info/…lnom-rakusku

Dolnorakúske vianočné trhy
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM