Rôzne

Raj pre cyklistov: Dolné Rakúsko ponúka najväčší výber cyklotrás v Strednej Európe

Trasy, ktoré zavedú nadšených cyklistov ďaleko od civilizácie a akejkoľvek inej premávky, nájdete práve v Dolnom Rakúsku.

Ilustračný obrázok k článku Raj pre cyklistov: Dolné Rakúsko ponúka najväčší výber cyklotrás v Strednej Európe
4
Galéria

Sieť cyklistických chodníkov s celkovou dĺžkou viac ako 4 200 kilometrov, osem top cyklotrás s premyslenou infraštruktúrou, cykloregióny s tematickým zameraním, hviezdicové cyklistické chodníky, novozriadené Bike Parky a Traily a rodinné cyklochodníky: Žiadna iná krajina v strednej Európe neponúka cyklistom väčší výber ako Dolné Rakúsko.

Zážitkové trasy

Vďaka tomu môžete objavovať svet na bicykli naozaj rôznorodým spôsobom. Rodiny s deťmi potešia zážitkové trasy s množstvom dobrodružných zastávok, ktoré vedú cez roviny a krásnu prírodu. Mnohé trasy zavedú nadšených cyklistov ďaleko od civilizácie a akejkoľvek inej premávky. Bohaté zastúpenie majú i horské cyklotrasy – sú prehľadne označené, prepojené na viacerých miestach a so strategickým umiestnením servisných miest. Rady a prehľad pestrých možností nájdete na cyklomape alebo v plánovači trás na oficiálnej stránke www.dolne-rakusko.info/cyklistika.

Novinky cyklistickej sezóny 2017

Tento rok sezóna prináša nové trasy, nové služby, nové cieľové skupiny. Mnohé zrealizované projekty dávajú cykloturistike v Dolnom Rakúsku úplne nové rozmery. Na trasách Ybbstalradweg a Thayarunde majú návštevníci aktuálne k dispozícii tri nové atraktívne úseky. Cyklistami veľmi obľúbené trasy vedúce popri toku rieky alebo niekdajších železniciach sú zárukou kvalitných cyklozážitkov. Žiadne stúpania, príkladné bezpečné vedenie cyklotrasy, mnoho príležitostí na zastavenie alebo kúpanie a na konci etapy čaká Lunzské jazero, kde si môžete úžasne oddýchnuť.

Na trase Ybbstalradweg cyklistov čaká úplne nový úsek medzi mestom Waidhofen an der Ybbs a obcou Lunz am See na bývalej železničnej trase Ybbstalbahn. Tento nový úsek patrí medzi bezpečné, dobre značené a vzorné trasy Rakúska. Prvý cyklotest medzi obcou Lunz a St. Georgen am Reith môžete absolvovať už teraz. Celú trasu medzi obcami Lunz a Waidhofen, s dĺžkou 55 km, si budete môcť užiť od 17. júna 2017. Po svojom dokončení budete na bicykli prechádzať po romantických oblúkových mostoch a cez krátky tunel, brázdiť divokú roklinu, na pokojných piesočných plážach si budete môcť užiť slnečné lúče a krištáľovo čistú vodu, narazíte na historické kováčske umenie a znova a znova môžete relaxovať na oddychových miestach podľa vlastných predstáv.

Rovnako krátko pred dokončením stoja posledné časti 111-kilometrovej trasy Thayarunde, ktorá sa z veľkej časti tiahne popri bývalých železničných tratiach Waidhofen-Slavonice a Göpfritz-Raabs. Železničné trasy sú prepájané málo frekventovanými cestami a chodníkmi, ku ktorým čiastočne vedú aj dve top trasy. EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail) a cyklotrasa Kamp – Dyje – Morava. Trasa prešla v uplynulých rokoch rozsiahlou modernizáciou a vďaka novému asfaltovému povrchu, odstráneniu nebezpečných miest a optimalizácii značenia, je dnes ešte lepšie prispôsobená cykloturistom.

Nezvyčajná tunelová cyklotrasa

I keď znie prechádzanie tmavými a chladnými tunelmi pomerne zvláštne, ide o veľmi populárny druh cyklotrasy, najmä počas horúcich dní. Hneď tromi tunelmi môžete prechádzať na železničnej cyklotrase Türnitzer Bahnradweg s dĺžkou 9 km (18 km tam a späť). Tunely Prinztaltunnel (133 m), Moosbach Tunnel (32 m) a Dickenauer Tunnel (155 m). A ako odmena vás vždy čaká svetlo na konci tunela. Po príchode do cieľa nájdete v obci Türniz veľké detské ihrisko, bobovú dráhu Eibl-Jet a prírodné zážitkové bio-kúpalisko s tromi bazénmi, pieskoviskom a ihriskom plážového volejbalu.

Traisentalská cyklotrasa

Až 111 príjemných kilometrov rozdelených do 4 etáp čaká na Traisentalskej cyklotrase najmä rodiny a pôžitkárskych cyklistov. Najpríjemnejšia je etapa Dunaj – St. Aegyd, predovšetkým pri jazde v smere prúdu rieky. Trasa je mierne športovejšia na úseku medzi obcami St. Aegyd a Mariazell. Zato však budete odmenení množstvom idylických miest na zastavenie popri rieke Traisen, na ktorých si príjemne oddýchnete. Unaveným nohám môžete uľaviť aj využitím jednej z množstva možností prestupu na autobus alebo vlak.

Takmer celá trasa vedie mimo ciest po dobrých asfaltovaných a označených úsekoch. Náš tip: Určite sa zastavte v opátstve Stift Herzogenburg alebo v prvom ťavom divadle a zoo s bielymi tigrami (Kameltheater Kernhof mit weißem Zoo). Traisentalská cyklotrasa je jednou z top cyklotrás Dolného Rakúska.

Top cyklotrasy Dolného Rakúska

Najpopulárnejšie a stále obľúbené sú tzv. top cyklotrasy. Každý rok po nich prejdú státisíce cyklistov. Dolné Rakúsko ponúka celkovo osem top cyklotrás, ktoré sú vďaka vzornému značeniu, kvalifikovaným prevádzkam prispôsobeným pre cyklistov, hustej sieti železníc, mnohým pohostinstvám a viecham, e-bike staniciam a servisným miestam zárukou príjemného cyklistického výletu či aktívnej dovolenky. Najobľúbenejším cyklistickým chodníkom je najmä Dunajská cyklotrasa, so 400 000 návštev­níkmi ročne, ktoré vedie Dolným Rakúskom po dĺžke približne 270 kilometrov.

Zoznam 8 dolnorakúskych top cyklotrás:

  • Dunajská cyklotrasa (EuroVelo 6) – 272 km
  • Traisentalská cyklotrasa (č. 4) – 111 km
  • Euro Velo 9 (Viedeň – Breslavská trasa severne od Viedne, Thermenradweg južne od Viedne) – 212 km
  • Cyklotrasa Triestingau-Radweg (č. 9a) – ca 30 km
  • Cyklotrasa Kamp – Dyje – Morava (č. 8) – 426 km
  • Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) – ca 400 km
  • Cyklotrasa Piestingtalradweg (č. 43) – 38 km
  • Triesting-Gölsental-Radweg (č. 42) – 62 km

Hviezdicové cyklotrasy

Dolné Rakúsko aj tento rok stavilo na ponuku hviezdicových cyklotrás, pri ktorých sa vždy z centrálneho bodu s ľahkou batožinou vyráža na viaceré celodenné výlety do okolia. Centrálne miesta pritom zabezpečujú tematickú a traťovú pestrosť: V obci Marbach vedú trasy popri Dunaji, okolo obce Retz môžu návštevníci putovať po stopách vína, v okolí obce Gmünd sú stredobodom rašeliniská a lesy, v obci Wilhelmsburg sa krúži okolo obce Traisen, smerom z mesta Baden je možné spoznávať kultúrne poklady Viedenského lesa a v regióne Bucklige Welt môžete na bicykli prekonávať pahorky a vrchy.

Ďalšie cyklistické tipy nájdete TU.

Dolné Rakúsko ponúka najväčší výber cyklotrás v Strednej Európe
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM