Aktualizované KAW Správy Samospráva

Zaskočí opäť Bratislavu prvý SNEH? Mesto tvrdí, že je na bielu perinu pripravené

Bratislava očakáva v piatok popoludní sneženie. Každý rok je všetko pripravené, no nie vždy sa podarí vyhnúť dopravným kolapsom už pri pár milimetroch snehovej "posýpky".

Ilustračný obrázok k článku Zaskočí opäť Bratislavu prvý SNEH? Mesto tvrdí, že je na bielu perinu pripravené
16
Galéria
Zdroj: TASR

Magistrát dnes (26. 11.) dopoludnia informoval, že sypače a pracovníci vyrazia do terénu vopred. „Aj keď je lockdown a v sobotu (27. 11.) by sa podľa predpovede sneh mal topiť, je nutné, aby sme včasnou zimnou údržbou čo najlepšie zabezpečili zjazdnosť ciest a čo najrýchlejšie dosiahli schodnosť chodníkov,“ informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Sypače v teréne

Na poludnie by mali sypače z depa v Petržalke vyraziť na stanovištia pri kopcovitých úsekoch Bratislavy, aby sa vyhli prípadným dopravným zápcham. Od 13.00 hod. mesto avizuje začiatok preventívneho posypu kopcovitých úsekov a mostov. Rovnako aj posypy lávok a kritických chodníkov v správe mesta. „V nikách zastávok MHD sa bude aplikovať inertný materiál, ktorý síce sneh netopí, ale zlepšuje trakciu vozidiel MHD pri rozjazde,“ spresnila hovorkyňa.

Od 15.00 hod. by mali byť v uliciach ďalšie sypače a pokračovať s posypmi, v prípade potreby aj pluhovať. V kopcovitých terénoch, napríklad na Molecovej budú sypače kritické úseky ošetrovať do odvolania. Na komunikácie v kontakte so zeleňou používa na posyp aj ekologický materiál zeolit.

Údržba až do noci

„Zimná údržba prebieha nepretržite až do nočných hodín, kým bude zabezpečená zjazdnosť a schodnosť komunikácií,“ podotkla Rajčanová. V sobotu skoro ráno má magistrát naplánovaný posyp mostov a kopcovitých úsekov pre možnú tvorbu ľadu. Od 10.00 hod. očakáva topenie snehu v Bratislave.

Obyvatelia hlavného mesta môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj „horúca linka“ zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 hod.

Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Preventívny zásah

Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti informoval, že začína so zimnou údržbou zastávok a jeho dispečersko-spravodajská služba v spolupráci s mestským dispečingom urobí o 14.30 hod. preventívny zásah. „V teréne bude deväť pracovných skupín a celkovo 150 pracovníkov, ktorí zabezpečia posyp a údržbu na zastávkach, obratiskách MHD i vo vozovniach,“ spresnil bratislavský mestský dopravca.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Sneh na bratislavských cestách / Snehová kalamita
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM