Krimi

Seniori, POZOR na falošné telefonáty! Staršiu pani OBRALI o 7-tisíc eur

Polícia upozorňuje, že páchatelia si vyberajú fyzicky slabšie obete a využívajú ich dôverčivosť a bezbrannosť.

Ilustračný obrázok k článku Seniori, POZOR na falošné telefonáty! Staršiu pani OBRALI o 7-tisíc eur
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Seniorku pripravil v stredu (24. 11.) o 7-tisíc eur doposiaľ neznámy páchateľ. Ten 81-ročnú Bratislavčanku kontaktoval telefonicky na pevnú linku. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Využijú dôverčivosť

Páchateľ žene povedal, že jej syn mal dopravnú nehodu a pre náhradu škody spôsobenej pri dopravnej nehode od nej požadoval finančnú hotovosť na konkrétne číslo účtu, ktoré jej uviedol. Žena mu sumu poslala. V prípade preukázania viny mu hrozí päťročný pobyt vo väzení. Polícia upozorňuje, že páchatelia si vyberajú fyzicky slabšie obete a využívajú ich dôverčivosť a bezbrannosť.

Cudzím neotvárajte

Seniorom preto polícia odporúča, aby zvýšili obozretnosť, ak ich akákoľvek osoba požiada telefonicky o požičanie finančnej hotovosti a overili si situáciu u ďalších blízkych, prípadne príbuzných osôb.

Overiť si tiež majú, či naozaj volá ich príbuzný. Ignorovať treba aj výhovorky osôb po telefóne, že majú iný hlas pre chorobu.

Príbytky netreba otvárať neznámym osobám, ktoré seniorom „výhodne“ ponúkajú na predaj rôzny tovar, alebo ich uisťujú, že im prišli vyplatiť výhru v lotérii, či zvýšiť dôchodok.

Odmietnuť je tiež vhodné ponúkanú službu „pracovníkov“ plynární, elektrární, vodární, poisťovní či iných inštitúcií, ktorí sa bez ohlásenia a predloženia odborných preukazov snažia vykonať rôzne činnosti, napríklad odpis plynu, vyplatenie preplatku za vodu. Takéto vyplácanie preplatkov sa už nerealizuje v domácnostiach.

Pozor aj na ulici

Peniaze netreba požičiavať ani neznámym osobám, ktoré seniora náhodne oslovia na ulici alebo pred domom s požiadavkou, že súrne potrebujú požičať finančnú hotovosť a ako dôvod uvádzajú silné emotívne príbehy.

Polícia odporúča udržiavať dobré vzťahy so susedmi v dome, vedieť ich telefónne čísla či mať zapísané aj iné dôležité telefónne čísla ako polícia, lekár, hasiči.

Polícia pripomína, že ju možno kontaktovať na čísle 158, ak sa osoba, ktorú senior nepozná, správa podozrivo a snaží sa pod rôznymi zámienkami nadviazať kontakt, získať si dôveru a vstúpiť do príbytku.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM