Rôzne Správy Samospráva

"Začarovaná" dlažba na Židovskej: Vymieňajú ju znova, tentoraz za starostove peniaze

Často kritizovanú, klzkú a popraskanú dlažbu na Židovskej ulici začalo Staré Mesto dnes opäť vymieňať. Starosta mestskej časti sa rozhodol zaplatiť výdavky z vlastných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku "Začarovaná" dlažba na Židovskej: Vymieňajú ju znova, tentoraz za starostove peniaze
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Popraskanú dlažbu na Židovskej ulici začala mestská časť Staré Mesto dnes ( v pondelok 16.10. ) vymieňať. „Znalecký posudok označil za dôvod všetkých problémov nevhodne zvolený typ dlažby,“ vysvetľuje starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Márne pokusy

"Po počiatočných problémoch sme sa pokúsili vymeniť poškodené dlaždice, ktoré položil priamo výrobca a so zdrsnením povrchu. Oba sa ukázali ako márne. Nové dlaždice opäť praskli a vyleptaním pohľadového betónu sa výrazne znížila estetická úroveň dlažby,“ povedal starosta.

Dlažbu, ktorej cena bola približne 72 tisíc eur, vybral vtedajší garant projektu vicestarosta Ľubomír Boháč. ,,Bola voči nemu vyvodená politická zodpovednosť a už nie je mojím zástupcom. To však problém ulice nerieši a preto som sa rozhodol, že zo svojich peňazí uhradím náklady na výmenu dlažby tak, aby ulica slúžila k spokojnosti obyvateľov i návštevníkov,“ hovorí starosta Radoslav Števčík.

Dar od starostu

Náklady na výmenu dlažby dosiahnu približne 30 tisíc eur, čo je zhruba výška ročného platu starostu. ,,Bude to môj dar Starému Mestu,“ dodáva starosta. Nejde o ojedinelý čin. Už v minulosti, keď ešte nebol starostom, zaplatil vybudovanie detského ihriska v Grassalkovichovej záhrade a prispel aj na vybudovanie pamätníka T.G. Masaryka pred národným múzeom.

Na predláždenie ulice sa použije betónová dlažba so vzorom Antico. Návrh typu dlažby a projekt pokládky sú prácou ateliéru 2ka. Úlohu konzultanta prijal známy tvorca verejných priestranstiev Igor Marko. „V tejto časti Židovskej ulice nejde o historickú zástavbu. Dlažba Antico však farbou a tvarom pripomína historickú kamennú dlažbu, ktorou je vydláždený zvyšok ulice,“ vysvetlil starosta Radoslav Števčík.

Súbežne s výmenou povrchu budú pokračovať reklamačné konania s dodávateľmi prác a výrobcom pôvodnej dlažby.

Židovská ul. / október 2017
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM