Správy Samospráva

Na Židovskej sa už nebude parkovať na chodníkoch. Staré Mesto reguluje vjazd áut

Dlhoročný problém s parkovaním áut na chodníkoch na Židovskej a Mikulášskej ulici je vyriešený. Staré Mesto reguluje vjazd vozidiel do historickej časti mesta.

Ilustračný obrázok k článku Na Židovskej sa už nebude parkovať na chodníkoch. Staré Mesto reguluje vjazd áut
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Od tohto týždňa mestská časť Staré Mesto reguluje vjazd motorových vozidiel do historickej časti mesta na uliciach Židovská, Mikulášska, Beblavého a Zámocké schody. Bratislava24.sk o tom informovala Nora Remiarová z Komunikačného oddelenia miestneho úradu v Starom Meste.

Vyznačené parkovacie miesta

V praxi to znamená, že vjazd na tieto ulice je povolený len pre autá rezidentov, vlastníkov, prípadne podnikateľov, ktorí preukážu možnosť parkovania v garáži či na riadnom parkovacom mieste. Na uliciach je možné parkovať len na 14 vyznačených parkovacích miestach v súlade s dopravným značením.

Žiadne parkovacie miesto nie je vyhradené pre konkrétne auto, platí princíp – kto skôr príde, ten zaparkuje. Mestská časť v tejto súvislosti upozorňuje vodičov ktorí nemajú vzťah k nehnuteľnostiam na týchto uliciach, že do tejto časti mesta sa už autom nedostanú.

Napriek tomu, že tieto ulice boli v dopravne vyznačenej pešej zóne, súkromná BPS Park, a.s., na Židovskej a Mikulášskej ulici prevádzkovala spoplatnené parkovanie, pričom časť bola celoročne vyhradená.

Chodci v bezpečí

Zaradením spomenutých ulíc do zóny s regulovaným vjazdom sa samospráve Starého Mesta podarilo vyriešiť dlhoročný problém, keď Židovská a Mikulášska boli jedným veľkým parkoviskom a chodci tu boli diskriminovaní, keďže autá parkovali na chodníkoch a oni museli chodiť po cestách.

"Revitalizáciou povrchu Mikulášskej a Židovskej sme vytvorili kompaktný verejný priestor, kde má prednosť chodec a cyklista. Som rád, že obyvatelia týchto ulíc vnímajú nový dopravný režim ako skvalitnenie bývania v tejto historickej časti mesta,“ uviedol starosta Radoslav Števčík.

Na štyroch uliciach pod hradom platí rovnaký dopravný režim ako v historickom jadre, kde sú regulované vjazdy áut zo Strakovej a Františkánskej ulice. Aj tu platí daňový režim stanovený zákonom o miestnych daniach, kde sa vjazd zdaňuje miestnou daňou za vjazd a zotrvanie v historickej časti mesta.

Regulovanie vjazdu na Židovskú ulicu
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM