Eva Sládková Správy Samospráva

Z Bratislavy postupne mizne vizuálny smog. Mesto odstránilo 100 reklamných pútačov

Samospráva sa reklamné plochy snaží odstraňovať vo všetkých mestských častiach, najúspešnejšia zatiaľ bola v Karlovej Vsi, v Novom Meste a v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku Z Bratislavy postupne mizne vizuálny smog. Mesto odstránilo 100 reklamných pútačov
Zdroj: TASR

Boj s vizuálnym smogom je náročný, bilboardy a iné reklamné plochy sa nedajú odstraňovať hocikde. Magistrát sa teda pustil aspoň do „vyčistenia“ vlastných pozemkov.

Telefónne búdky

„Za rok 2020 bolo zatiaľ odstránených 100 reklamných plôch. Ukončili sme totiž všetky zmluvy o nájme mestských pozemkov pod reklamnými zariadeniami. Pracovníci mestského komunálneho podniku postupne, ako im to zákon a lehoty umožňujú, odstraňujú rôzne búdky, tabule, trojnožky a čoskoro aj billbordy, ktoré spôsobujú vizuálny smog,“ povedala pre Bratislava24 hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

V Bratislave aj dnes nájdete staré telefónne búdky, ktoré sa už na pôvodný účel nepoužívajú. Zato slúžia ako miesto na reklamu a špatia okolie.

„Postupne by malo dôjsť k odstráneniu ďalších 12 telefónnych kabín v Petržalke, Rači a Karlovej Vsi,“ ubezpečila hovorkyňa.

Koncepcia

Magistrát však chce, aby sa vizuálny smog dal jednoduchšie riešiť aj na plochách, ktoré mestu nepatria. Pracuje preto na zmenách územného plánu, ktoré prinesú sprísnenie regulácie umiestňovania reklamných stavieb, keďže hlavné mesto v súčasnosti nevie regulovať reklamu na súkromných pozemkoch.

„Mesto Bratislava pripravuje Koncepciu umiestňovania vonkajšej reklamy, ktorá bude nastavovať štandard, aký by mala spĺňať vonkajšia reklama v meste. Plánovaná zmena územného plánu bude taktiež komplexne riešiť pravidlá umiestňovania reklamných stavieb v meste, ktoré budú platiť rovnako pre mesto, ako aj pre vlastníkov súkromných pozemkov,“ uzavrela Katarína Rajčanová.

foto je ilustračné

Mestský komunálny podnik zbavuje naše mesto vizuálneho smogu 💪 V našom meste postupne miznú reklamné zariadenia, ktoré...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Monday, August 17, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM