Eva Sládková Správy Samospráva

Čudný boj s vizuálnym smogom v Lamači. Pribudol tam nový megaboard!

Lamačania, ktorí nechcú vo svojom okolí množstvo bilboardov, sú zúfalí. Namiesto toho, aby ich ubúdalo, pribudol tam nový obrovský reklamný pútač.

Ilustračný obrázok k článku Čudný boj s vizuálnym smogom v Lamači. Pribudol tam nový megaboard!
7
Galéria

„Takmer dva roky sa snažíme rušiť zmluvy na prenájom pozemkov pod billboardami v Lamači a potom nám starosta pripraví takéto prekvapenie počas dovoleniek,“ netají sklamanie mestský poslanec za Lamač Igor Polakovič.

Bez vedomia poslancov

Nový megaboard pribudol pri vstupe do mestskej časti. Ako upozornili aktivisti na facebookovej stránke Lepší Lamač, stalo sa to bez odobrenia tých, ktorí k tomu majú čo povedať.

„Nový megaboard nebol predmetom rokovania Komisie dopravy, územného rozvoja a výstavby, ktorá to má priamo v náplni práce, okrem iného, v časti "d) zaujíma stanoviská k informačným, reklamným a propagačným zariadeniam,“ píšu. Tvrdia, že stavebné povolenie vydal 18.05.2020 Stavebný úrad Lamač a podpísal ho starosta Lamača bez vedomia členov komisie alebo poslancov miestneho zastupiteľstva.

Starosta

Starosta mestskej časti Lukáš Baňacký však vysvetľuje, že samospráva nemala inú možnosť ako megaboard odobriť. Stojí totiž na súkromnom pozemku a súčasná legislatíva podľa neho neumožňuje v takomto prípade tento typ stavby zamietnuť.

„Zákonná možnosť ako nepovoliť stavbu reklamného zariadenia, pokiaľ stavebník spĺňa všetky formálne náležitosti pre vydanie stavebného povolenia, sú len nesúlad s územným plánom alebo iná regulácia na úrovni legislatívnych predpisov. Táto v našom prostredí absentuje,“ vraví Lukáš Baňacký. Dodáva, že nechce byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Pravdou je, že boj s vizuálnym smogom je veľmi náročný a samosprávy majú pomerne zviazané ruky. Dokonca ani odstraňovanie bilboardov na pozemkoch v jej vlastníctve nie je jednoduché. Ani čiernu stavbu totiž nemôže mestská časť len tak zhodiť. Aj preto je billboardov napriek veľkej snahe predstaviteľov mesta aj mestských časti stále veľa.

Zmeny a doplnky

V Lamači vraj chcú bojovať s reklamným smogom spoločne s mestom.

„Je úlohou kompetentných, v našom prípade hlavného mesta, respektíve Národnej rady SR, vytvoriť právny rámec pre reguláciu týchto stavieb. Na úrovni mesta sme sa zhodli, že takúto aktivitu podporujeme,“ vraví Lukáš Baňacký s tým, že sa aktuálne pripravujú zmeny a doplnky územného plánu mesta, ktoré by presne stanovili aj to, za akých okolností môže záujemca postaviť billboard na vlastnom pozemku. „To by mohlo v boji s vizuálnym smogom pomôcť. V tomto konkrétnom prípade megaboardu na vstupe do Lamača sme urobili aspoň to, že sme ho nepovolili na dobu neurčitú, ale len na 5 rokov,“ uzavrel starosta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM