Eva Sládková Správy Samospráva

Vzácna pamiatka dnes vyzerá ako stará barabizňa. Čo s ňou bude?

Bývalá radnica v Prievoze je podľa pamiatkarov mimoriadne cenným príkladom spojenia kvalitnej funkcionalistickej architektúry s výtvarnými prvkami.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna pamiatka dnes vyzerá ako stará barabizňa. Čo s ňou bude?
9
Galéria
Zdroj: Lucia Štasselová

Bývalý obecný dom v Prievoze bol postavený v roku 1931 podľa projektu dvoch známych architektov Christiana Ludwiga a Augustína Danielisa. Je to vzácna pamiatka, ktorá je dnes taká schátraná, až vyzerá ako stará šopa. Zničená, pomaľovaná grafitmi. Podľa niektorých ružinovských poslancov ju treba vyhlásiť za Národnú kultúrnu pamiatku a ihneď dať opraviť. Väčšina Miestneho zastupiteľstva Ružinova však tento názor nezdieľa.

Pamiatka

Funkcionalistická radnica z roku 1933 je významnou pamiatkou, no dlhé roky bola v rukách súkromníka a chátrala. Ako sme už písali, mestská časť sa rozhodla zachrániť ju, a tak ju za 400-tisíc eur odkúpila. Niektorí miestni poslanci chceli, aby Miestny úrad na čele so starostom Martinom Chrenom podal návrh, aby stavbu vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku.

"Malo by to veľký význam, pretože by sme mohli čerpať financie na jej obnovu z grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky,“ uviedla pre Bratislava24 pred časom ružinovská poslankyňa z Teamu Vallo Monika Ďurajková. Tento návrh však zastupiteľstvo neodobrilo s tým, že Vallovci na to išli údajne procesne zle.

"Celé to bolo narýchlo a podľa nás by to len uškodilo. Jednu skúsenosť z minulosti už máme. Skúšali sme to pred pár rokmi, ale vtedajší majiteľ sa s nami súdil a vyhral,“ povedal poslanec Nikolaj Gečevský.

Chátra

Vzácna radnica však aj naďalej chátra a tak nás zaujímalo, čo s ňou mieni samospráva robiť. „Je to jedna z posledných, dobre zachovaných architektúr, z medzivojnového obdobia na území Bratislavy. Je našou povinnosťou zachrániť ju v čo najvernejšej podobe. Team Vallo pre Ružinov požiadavku, aby mestská časť Ružinov podala návrh na vyhlásenie za NKP, predkladal na miestnom zastupiteľstve už niekoľkokrát, neúspešne. Vzniká otázka, prečo to vlastne starosta a jeho poslanci nechcú, keďže ako NKP by sme mohli čerpať na jej opravu aj iné zdroje, ako rozpočtové,“ povedala pre Bratislava24 miestna poslankyňa Lucia Štasselová.

Starosta Martin Chren stále deklaruje, že mu záleží na oprave budovy. Ústami riaditeľky komunikačného oddelenia Miestneho úradu Tatiana Tóthovej nám odkázal, že si uvedomujú historickú hodnou bývalej radnice.

„Pripravujeme jej rekonštrukciu na komunitný priestor, pravdepodobne aj so sobášnou sieňou. Reliéfy na priečelí budovy sú pamiatkovo chránené, o zvyšku budovy v minulosti Najvyšší súd SR rozhodol, že to nie je národná kultúrna pamiatka. Aj napriek tomuto rozhodnutiu však bude na základe uznesenia poslancov vykonaný pamiatkový prieskum. Rozhodne však k tejto budove budeme pristupovať tak, ako keby pamiatkou bola a ak spomínaný odborný prieskum ukáže, že si takúto ochranu zaslúži, budeme aj iniciovať jej vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku ako celku,“ uzavrela Tatiana Tóthová.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM