Aktualizované Eva Sládková Správy Samospráva

Kultúrne barbarstvo? Vzácna radnica chátra, záchrana je ďaleko

Mohlo by ju zachrániť vyhlásenie za Národnú kultúrnu pamiatku. S tým však ružinovskí poslanci nesúhlasili.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne barbarstvo? Vzácna radnica chátra, záchrana je ďaleko
7
Galéria
Zdroj: Dušan Pekár archív

Prievoz je jedným z najstarších osídlených miest v našom meste. Lokalita na Mierovej ulici okolo Požiarnej zbrojnice, evanjelického kostola a niekdajšej radnice bola v minulosti veľmi významným centrom.

Pamiatka

Funkcionalistická radnica z roku 1 933 je významnou pamiatkou, no dlhé roky bola v rukách súkromníka a chátrala. Mestská časť sa však rozhodla zachrániť ju, a tak ju za 400-tisíc eur odkúpila.

„Teraz sme chceli, aby mestská časť podala návrh na znovuvyhlásenie radnice za Národnú kultúrnu pamiatku na Pamiatkový úrad, s ktorým bol tento návrh odkonzultovaný. Požiarna zbrojnica, ktorá je v jej tesnej blízkosti, tento titul už nesie a dokonca sa tento rok začala rekonštruovať. Obecná radnica si to každopádne zaslúži. Malo by to veľký význam, pretože by sme mohli čerpať financie na jej obnovu z grantu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky,“ vraví ružinovská poslankyňa z Teamu Vallo Monika Ďurajková.

Radnica už raz bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená, ale vtedajší majiteľ sa odvolal. Teraz, keď je majiteľom mestská časť, nemalo v ceste nič stáť. Ako dodáva Monika Ďurajková, v bývalej radnici by malo byť kultúrne centrum, teda miesto, kde by sa stretávali ľudia, boli kultúrne podujatia, sobášna sieň aj rôzne semináre. Štúdiu Ružinovu už vypracovala Slovenská technická univerzita.

Nový návrh

Miestne zastupiteľstvo však návrh, aby mestská časť požiadala o vyhlásenie radnice za Národnú kultúrnu pamiatku, neodsúhlasilo. Väčšina poslancov totiž nehlasovala za. Jedným z tých, ktorý sa zdržali, je Nikolaj Gečevský, ktorý kandidoval za Prievoz.

„Podľa nás nebola správna cesta robiť to tak, ako na to išli poslanci z Teamu Vallo. Predložili to totiž ako bod rôzne, bez toho, že by sa návrh skonzultovali s Pamiatkovým úradom. Celé to bolo narýchlo a podľa nás by to len uškodilio. Jednu skúsenosť z minulosti už máme. Skúšali sme to pred pár rokmi, ale vtedajší majiteľ sa s nami súdil a vyhral,“ vraví Nikolaj Gečevský.

Barbarstvo?

Nezávislý poslanec si navyše myslí, že oveľa lepšou cestou, ako zachrániť túto vzácnu budovu je, najskôr ju zrekonštruovať a až potom vyhlasovať za NKP. „Máme v Ružinove skúsenosti, že proces rekonštrukcie sa potom výrazne spomaľuje a to by nebolo dobré,“ vysvetľuje poslanec Gečevský.

Podľa Moniky Ďurajkovej je však tento argument absurdný. „Veď to je kultúrne barbarstvo! Najskôr ju hocijako zrekonštruujeme a potom budeme žiadať vyhlásenie? Navyše, pripravujeme sa o možnosť čerpať fondy,“ mieni Monika Ďurajková.

Každopádne, obaja zastupitelia tvrdia, že im ide o záchranu radnice a chcú, aby sa stala Národnou kultúrnou pamiatkou. Majú však rozdielne predstavy o tom, ako to dosiahnuť. Medzi tým sa však o to zatiaľ pokúsilo občianske združenie Náš Prievoz, ktoré už návrh na Pamiatkový úrad podalo. Môže to totiž urobiť ktokoľvek.

„Uvidíme, ako to dopadne, ale ak by to išlo z mestskej časti, malo by to väčšiu váhu,“ myslí si Monika Ďurajková.

„Ak sa návrh riadne predloží na zasadnutie zastupiteľstva, nemáme problém ho podporiť. Ak by na tom kolegom naozaj záležalo, riešili by túto otázku normálnym postupom – zistili by si, čo bolo dôvodom, že podľa pamiatkárov má historickú hodnotu len reliéf, aké kroky v minulosti mestská časť podnikala a potom by v normálnom procese, teda cez komisie a miestnu radu návrh predložili. To, čo sa stalo na poslednom zastupiteľstve v súvislosti s týmto bodom, je obrazom takého spôsobu pokútneho predkladania návrhov, aký odmietame vo "veľkej“ politike. Takže debata vôbec nebola o tom, či chceme alebo nechceme radnicu ako pamiatku, ale o tom, či akceptujeme takéto politikárčenie," odkazuje Nikolaj Gečevský.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM