Rôzne Správy

Vysmädli ste na prechádzke po lese? Vieme, z ktorých studničiek sa môžete smelo napiť

V lesoch v okolí hlavného mesta nájdete pri turistike mnoho pekne upravených studničiek. Pitnú vodu majú však iba niektoré.

Ilustračný obrázok k článku Vysmädli ste na prechádzke po lese? Vieme, z ktorých studničiek sa môžete smelo napiť
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Železná studnička dostala názov podľa železitej vody, ktorá na jej území pramenila. V súčasnosti sa v bratislavskom lesoparku nachádza až 13 studničiek. Väčšina z nich je pekne upravená a majú aj svoje mená. Známa je studnička na Partizánskej lúke, studnička Lom, Šenkárka, Zbojníčka, Himligárka, Máriin prameň či Malý Slavín.

Päť pitných prameňov

Organizácia Mestské lesy v Bratislave (MLB) podrobuje každý rok vodu z viacerých studničiek chemickému rozboru. Tento rok sa zamerala na studničky Partizánska lúka, II. rybník, Slalomová lúka, Dlhá lúka – Pod dubmi, Johanka, II. lom, Máriin prameň, Jarošova, Zbojnička, Himligárka, Šenkárka a studnička Chladná. Voda, ktorá vám bez obáv o zdravie uhasí smäd, však bola iba v piatich z nich.

„Pitná voda je v studničkách na Partizánskej lúke, v studničke pri II. rybníku, na Slalomovej lúke, v studničke Johanka a v studničke II. lom. Všetky studničky sú označené tabuľkou o výsledku z rozboru vody,“ informujú Mestské lesy v Bratislave na svojej webovej stránke.

V ostatných studničkách sa teda môžete smelo osviežiť, umyť si tvár, ale vodu radšej neochutnávajte.

Zdravotné riziká

Voda zo studní a studničiek môže byť v prípade mikrobiologickej kontaminácie faktorom prenosu infekčných ochorení. Vodou sa môžu šíriť predovšetkým pôvodcovia črevných nákaz, najmä brušného týfu, bakteriálnej dyzentérie, cholery, antraxu, leptospiróz, vírusovej hepatitídy A, enteroviróz, parazitárnych a iných ochorení.

„V niektorých studničkách, ako napríklad pod Dubmi nevyhovuje PH vody, je 6,26 a má byť 6,50 – 9,50, to isté Máriin prameň, Jarošova studnička, Zbojnička, Himligárka, Šenkárka. Studnička Chladná ako jediná obsahuje koliformné baktérie, u studničky Jarošová nevyhovuje absorbancia,“ doplnili informáciu o kvalite vody MLB.

Studničky v bratislavskom lesoparku
4
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM