Správy Samospráva

Výsledky celoplošného testovania: Kraj má z odberných miest iné údaje ako prezentoval premiér

Štát by mal podľa BSK zverejniť podrobnú metodiku získavania dát, ako aj detailné informácie o počte testovaných za každé jedno odberové miesto.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky celoplošného testovania: Kraj má z odberných miest iné údaje ako prezentoval premiér
11
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zozbieral dáta zo všetkých miest a mestských častí Bratislavského kraja a identifikoval štatisticky významné odchýlky tak v počte testovaných, ako aj v podiele pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Uviedol to riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Kraj žiada detailné informácie

BSK sa tak pridáva k samosprávam, ktoré kritizujú doteraz zverejnené priebežné výsledky celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19.

„Pre vyvrátenie akýchkoľvek pochybností navrhujeme, aby štát zverejnil podrobnú metodiku získavania dát, ako aj detailné informácie o počte testovaných za každé jedno odberové miesto zvlášť,“ uviedol Feik. Zverejnenie týchto informácií môže podľa jeho slov zvýšiť dôveru laickej i odbornej verejnosti k prezentovaných výsledkom celoplošného testovania.

Aj mesto Bratislava požaduje od štátu zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave.

Poukazuje totiž na to, že priebežné výsledky z mestských odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla, ako bol prezentovaný celkový výsledok.

„Nevieme, aké dáta boli použité pre určenie pozitivity, pretože priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla,“ upozornil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Rozhodnutie vlády o okresoch, v ktorých má byť druhé kolo plošného testovania, bolo podľa mesta Bratislava politickým rozhodnutím.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM