ESL Správy Samospráva

Bratislava má smolu, skončila tesne pod čiarou. Samosprávy sa už pripravujú na druhé kolo testovania

Bratislava sa tesne dostala do skupiny okresov, ktoré sú na tom s pozitivitou na koronavírus horšie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má smolu, skončila tesne pod čiarou. Samosprávy sa už pripravujú na druhé kolo testovania
6
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Zatiaľ síce nie sú úplne jasné pravidlá, ktoré budú platiť pre lepšie a horšie okresy, no zdá sa, že naše mesto sa bude musieť znova testovať. Unavení predstavitelia samospráv sa pripravujú na túto možnosť.

Tesne

„Mrzí ma to, ale podľa predbežných výsledkov plošného testovania sa zdá, že Bratislava skončila tesne nad pomyselnou čiarou, a preto sa plošné testovanie bude musieť počas tohto víkendu znova zopakovať,“ píše na svojom facebooku starosta Ružinova Martin Chren. Dodal, že už včera večer s kolegami zasadli a pustili sa do príprav.

„Optimalizujeme počet a rozmiestnenie odberových miest, aby to pre vás opäť bolo komfortné a bez čakania, zároveň, aby tímy lekárov a dobrovoľníkov nemali toľko “hluchých” časov. Hľadáme vylepšenia objednávacieho systému, uberieme tam, kde bolo prázdno, naopak, pridáme na miestach, ktoré boli “vychytené”. Oslovovať budeme primárne lekárov a dobrovoľníkov, ktorí pracovali už tento víkend,“ dodal starosta s tým, že ak prvé testovanie mali zvládnuť za 10 dní, druhé za 5, tak toto dajú aj za tri. Takto trochu ironicky Martin Chren poukázal na nátlak na samosprávy, ktorý tu vládne.

Vypätie síl

Podobne sa k téme stavia aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Upozorňuje, že i keď mala táto mestská časť pozitivitu len 0,59 percenta, bude musieť znova testovať, keďže je súčasťou Bratislavy.

„My, ako samospráva, sme schopní to s vypätím všetkých síl zorganizovať. Začína to však byť už na hrane. Zriadili sme za pár dní 25 dočasných odberných miest (10 z nich v autobusoch SlovakLines) plus 4 ďalšie odberné miesta v spolupráci s hlavným mestom v MHD. Zostavili sme za pár dní odberové tímy z dobrovoľníkov, pripravili viac ako 100 dohôd,“ vyratúva Zuzana Aufrichtová, čo všetko to samosprávy stojí.

Od dnes (27. 1.) platia sprísnené pravidlá. Polícia kontroluje, či máme negatívny test. Bez neho sa nedostaneme ani do práce či do prírody. Zdá sa však, že cez víkend sa budeme musieť otestovať znova. Podrobnosti o tom, čo zaradenie Bratislavy k horším okresom presne znamená, sa podľa vyjadrenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dozvieme najneskôr v piatok.

Prečítajte si aj:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM