KAW Správy Samospráva

Bratislave hrozí druhé kolo plošného testovania. Mesto sa dožaduje názoru odborníkov

Na zorganizovanie ďalšieho kola testovania zostáva len niekoľko dní a na mieste sú obavy, či ho dokážeme zrealizovať v nastavenom štandarde, uvádza primátor Bratislavy M. Vallo.

Ilustračný obrázok k článku Bratislave hrozí druhé kolo plošného testovania. Mesto sa dožaduje názoru odborníkov
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Mesto Bratislava podporuje žiadosť Únie miest a obcí a Združenia miest a obcí Slovenska, aby výsledky prvého kola plošného skríningu neodkladne posúdilo Konzílium epidemiológov a aby dalo odborné odporúčanie, ktoré okresy by sa mali ďalej testovať.

Dôležitý názor odborníkov

Testovanie ako také neodmieta ani Bratislava, naopak, týždne sa usiluje o výrazné navýšenie počtu mobilných odberových miest (MOM), aby sa v nich pohodlne mohol otestovať každý vtedy, keď to potrebuje. „Ak ale máme motivovať 200-tisíc Bratislavčanov a Bratislavčaniek k účasti na víkendovom plošnom testovaní a úkolovať tisícky dobrovoľníkov a zdravotníkov k jeho zabezpečeniu, navyše v extrémne krátkom čase, chceme mať istotu, že je to aj epidemiologicky prospešné,“ uvádza Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Ako prišli k výsledkom?

Vallo si myslí, že istotu môže Bratislave dať Konzílium epidemiológov, preto premiéra resp. ministra zdravotníctva žiada o jeho zvolanie. „Očakávame, že konzílium sa odborne vyjadrí, či prínosy druhého kola nárazového plošného testovania v Bratislave dnes prevažujú nad rizikami s tým spojenými. Rovnako žiadame o zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave, nakoľko priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla ako bol dnes prezentovaný celkový výsledok,“ dodáva primátor.

Bratislavský magistrát a mestské časti v prvom tohtoročnom kole plošného testovania zabezpečili 290 odberových tímov a otestovali približne 200-tisíc ľudí.

Na zorganizovanie druhého kola plošného testovania však zostáva len niekoľko dní a hlavné mesto má oprávnené obavy, či ho dokáže zrealizovať v nastavenom štandarde. „Pri predchádzajúcom kole testovania totiž bola od pondelka do stredy kompletne obsadená kapacita všetkých mobilných odberových miest, čo výrazne znížilo víkendový nápor na testovacie miesta. Nevieme pritom ani to, aké dáta boli použité pre určenie pozitivity, pretože priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla,“ vysvetľuje Vallo.

Primátor podčiarkuje, že zmysel ďalšieho kola testovania v konkrétnych okresoch by preto mali posúdiť epidemiológovi­a.„Ich návrhy pre testovanie ďalších okresov by podľa nášho presvedčenia mala vláda brať do úvahy aj za cenu prehodnotenia svojho predchádzajúceho uznesenia,“ uzatvára primátor.

Mohlo by vás zaujímať

Mesto Bratislava podporuje žiadosť Únie miest a obcí a Združenia miest a obcí Slovenska, aby výsledky prvého kola...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Tuesday, January 26, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM