ESL Správy Samospráva

Výhra občanov nad developerom: Súd nateraz zakázal výstavbu kontroverznej bytovky

RosenHAUS nielenže nateraz nepostavia, no developer musí dať pozemok, ktorý oplotil a začal na ňom búracie práce, dať do pôvodného stavu.

Ilustračný obrázok k článku Výhra občanov nad developerom: Súd nateraz zakázal výstavbu kontroverznej bytovky
7
Galéria
Zdroj: Eva Sládková

Bytový dom RosenHAUS chcel developer postaviť na rohu Železničnej a Čiernovodskej ulice vo Vrakuni. Obyvatelia spolu s predstaviteľmi samosprávy poukazovali na to, že developer nemá právo na tomto mieste stavať. Napriek tomu však pozemok oplotil a začal s prácami. Zúfalí Vrakunčania protestovali a žiadali zastavenie prác. Boja sa, že sa im výrazne zhorší kvalita bývania.

Zákaz

„Obyvateľky a obyvatelia mestskej časti Vrakuňa opakovane poukazovali na pripravovaný objekt, ktorý mal vyrásť v tesnej blízkosti ich domovov. Upozornili na to aj na rokovaní mestského zastupiteľstva. Magistrát v spolupráci s mestskou časťou dlhodobo bojovali za to, aby sa nenarušilo prostredie, v ktorom ľudia žijú, nezmyselnou stavbou bez riadnych a platných povolení,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Teraz dal ľuďom a samospráva za pravdu aj súd. Developer navyše musí dať všetko do pôvodného stavu, ako to v lokalite vyzeralo pred tým, ako tam začal búrať. Okresný súd Bratislava II rozhodol 26.11. 2020 o nariadení neodkladného opatrenia.

„Developer, ktorý oplotil stavenisko a začal búrať betónový plot za účelom stavby bytového domu pod marketingovým názvom RosenHAUS, musí zastaviť akékoľvek ďalšie aktivity súvisiace s pokračovaním vo výstavbe na mestskom pozemku. Podľa rozhodnutia súdu ho má zároveň vrátiť do pôvodného stavu, teda je povinný aj odstrániť a vypratať všetky veci, ktoré vniesol alebo umiestnil či akýmkoľvek spôsobom inštaloval na nehnuteľnosti. Má sa zdržať užívania pozemku, vstupu, vjazdu, prechodu či prejazdu pozemkom,“ dodala Katarína Rajčanová.

Neoprávnená stavba

Súd tak vyhovel návrhu hlavného mesta, v ktorom sa mesto domáhalo svojich práv a právom chránených záujmov.

„Developer podľa nášho názoru nemal preukázaný vzťah k mestskému pozemku a jeho stavba tak bola neoprávnená. Zároveň sme presvedčení, že výstavba, ale aj akákoľvek iná činnosť aj vo vzťahu k zeleni, sa môže diať výhradne v súlade so zákonmi. Akékoľvek pokusy o obchádzanie pravidiel budú konzekventne riešené. Hlavné mesto sa doteraz k projektu ani nevyjadrovalo záväzným stanoviskom, keďže developer nežiadal o územné rozhodnutie, stavebné povolenie, ani o zmenu stavby pred dokončením,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

Pripomeňme, že problém má začiatky ešte v roku 1998, keď okresný úrad ako vlastník predmetného pozemku vo Vrakuni na ňom za odplatu zriadil vecné bremeno pre niekoľko stavebníkov. Tí sa rokmi niekoľkokrát zmenili a práve na toto vecné bremeno sa odvoláva aj súčasný vlastník. Pozemok ako taký však patrí Hlavnému mestu Bratislava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM