Správy Samospráva

Vrakunčania sa dočkali: Ministerstvo zlikviduje nebezpečnú skládku

Zdá sa, že protesty Vrakunčanov zabrali. Ministerstvo životného prostredia spustilo koncom apríla verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky vo Vrakuni.

Ilustračný obrázok k článku Vrakunčania sa dočkali: Ministerstvo zlikviduje nebezpečnú skládku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Samospráva vo Vrakuni dlhodobo upozorňuje na neriešený problém toxickej skládky. Zhromaždenia, protesty a štrajková pohotovosť po dlhej dobe našli u kompetentných pozitívnu odozvu.

Spustili verejné obstarávanie

Starosta a poslanci mestskej časti ešte v roku 2015 vyhlásili vstup samosprávy do časovo neobmedzenej štrajkovej pohotovosti pre dlhodobo neriešenou haváriou skládky bývalých závodov Juraja Dimitrova. „Skládka kontaminuje podzemné vody a ničí zdravie občanov a prírodu na Žitnom ostrove,“ konštatoval vo verejnom vyhlásení starosta Vrakune Martin Kuruc.

V októbri minulého roka samospráva zorganizovala protest pred úradom vlády. Zastupitelia a občania mestskej časti Vrakuňa požadovali vyriešiť financovanie, technické riešenie a harmonogram realizácie likvidácie nebezpečnej skládky.

V dlhodobo neriešenej kauze nedávno predsa len nastal zvrat. Po tlaku Vrakunčanov Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustilo koncom apríla verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova. Náklady na odstránenie environmentálnej záťaže sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur, pôvodne sa rátalo so sumou od 20 do 25 miliónov eur. Konečnú sumu určí verejné obstarávanie. Využiť sa majú eurofondy.

Znova budú protestovať

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120-tisíc kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Prieskum ukázal, že do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Kontaminačný mrak má dĺžku približne päť kilometrov od skládky.

„Vrakunská skládka nie je obyčajná čierna skládka, kde niekto zahodil pár plastových fliaš. Nebezpečné chemické látky kontaminujú podzemnú vodu a každým dňom sa šíria ďalej a ďalej smerom k Žitnému ostrovu,“ vysvetľuje starosta Vrakune Martin Kuruc. „Pokiaľ by sa chemické látky dostali do podzemných vôd Žitného ostrova, hrozí ešte väčšia ekologická katastrofa ako to bolo v 70. rokoch minulého storočia pri havárii rafinérie Slovnaft.“

Vrakunčania napriek sľubnému posunu v téme skládky v protestných aktivitách nepoľavujú. Na stredu 3. mája o 15:00 hod. zvolali pred Ministerstvo životného prostredia protestné zhromaždenie.

Ilustračný obrázok

Protest proti skládke
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM