Rôzne Správy

Obyvatelia Vrakune protestovali pred Úradom vlády: Nečakajme na ekologickú katastrofu!

Vrakunčania upozorňujú, že riešenie napriek sľubom neprichádza. Nebezpečná skládka ohrozuje pitnú vodu a ničí zdravie ľudí aj prírodu na Žitnom ostrove.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Vrakune protestovali pred Úradom vlády: Nečakajme na ekologickú katastrofu!
7
Galéria

Neriešenie problému s bývalou skládkou Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni je alarmujúce. Skládka ohrozuje pitnú vodu a zdravie obyvateľov Vrakune.

Je načase nájsť riešenie

Pohár ich trpezlivosti pretiekol a tak sa dnes rozhodli dať o sebe vedieť pred Úradom vlády SR. Od vlády chcú, aby začala konať a prispela k plneniu ústavy, podľa ktorej je povinná chrániť, zveľaďovať a šetrne využívať prírodné bohatstvo v prospech svojich občanov a budúcich generácií.

„Skládka kontaminuje podzemné vody a ničí zdravie občanov a prírodu na Žitnom ostrove,“ tvrdia starosta Vrakune Martin Kuruc a poslanec miestneho zastupiteľstva Milan Šindler. Sú presvedčení, že je potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a nájsť riešenie.

Martin Kuruc zdôrazňuje výsledky rozsiahleho geologického prieskumu, ktorý na skládke prebiehal. Ministerstvo životného prostredia na základe neho minulý rok skonštatovalo, že územie skládky predstavuje významné environmentálne i zdravotné riziko, ktoré si vyžaduje realizáciu sanačných opatrení. Uviedlo, že zdroje pitnej vody na Žitnom ostrove nie sú zatiaľ ohrozené a problém je lokálny, avšak je potrebné ho riešiť.

Zdroj: Facebook

Voda nie je dobrá ani na polievanie záhrady

Geologický prieskum zároveň potvrdil dlhodobé podozrenia, že sa priamo na skládke pod povrchom nachádzajú vo vysokej koncentrácii látky ako pesticídy, herbicídy, benzény alebo arzén.

Tieto látky sú pre ľudí nebezpečné. Situácia je podľa Kuruca natoľko vážna, že mestská časť Vrakuňa ešte v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov.

Ministerstvo životného prostredia si myslí, že kritika za neriešenie problému tejto skládky je neopodstatnená. O určení príslušného ministerstva, ktoré bude zodpovedné za odstránenie tejto envirozáťaže, musí podľa jej slov rozhodnúť vláda, a to na návrh envirorezortu.

Ministerstvo má pripravený projekt, ktorý predstavilo obyvateľom na verejnom zhromaždení vo Vrakuni v júni. Pri sanácii chce použiť metódu kapsulizácie, ktorou sa obsah skládky zaizoluje od okolitého prostredia.

120-tisíc kubických metrov odpadu

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120-tisíc kubických metrov odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až takmer 80. rokoch minulého storočia.

Protest proti skládke
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM