Rôzne

Tikajúca ekologická bomba: Vrakunská skládka sa týka všetkých

Tikajúca ekologická bomba, 17 kilometrov trasy ropovodu Družba, ktorá sa nachádza na Žitnom ostrove, je už po svojej morálnej aj technickej životnosti.

Ilustračný obrázok k článku Tikajúca ekologická bomba: Vrakunská skládka sa týka všetkých
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s OZ Ochráňme Žitný ostrov zorganizovali konferenciu venovanú starým environmentálnym záťažiam Žitného ostrova. Problematika environmentálnych záťaží a ich odstraňovanie ostáva jednou z priorít kraja.

Ekologická bomba

„Len otvorený dialóg pomôže ku komplexnému riešeniu ochrany Žitného ostrova. Verím, že sa nám spoločne so starostom Vrakune Martinom Kurucom a župnými poslancami podarí nájsť dohodu s ministerstvom životného prostredia a nájdeme spoločne komplexné riešenie sanácie skládky vo Vrakuni, ale aj riešenie ako lepšie chrániť Žitný ostrov,“ povedal na záver predseda BSK Pavol Frešo.

Na pondelkovej (5. 12.) konferencii sa zúčastnili odborníci z oblasti hydrogeológie, vodárenstva, environmentalistiky a energetiky. V rámci diskusie sa odborníci zhodli, že okrem skládky po bývalých závodoch Juraja Dimitrova, ktorá patrí k najväčším ohrozeniam Žitného ostrova, možno za tikajúcu ekologickú bombu považovať 17 kilometrov trasy ropovodu Družba, ktorá sa nachádza na Žitnom ostrove a je už po svojej morálnej aj technickej životnosti.

V rámci diskusie priniesla RNDr. Elena Fatulová z Inštitútu vodnej politiky príspevok, ktorý sa venoval možnostiam čerpania eurofondov za účelom eliminovania účinkov toxických skládok na ŽP. Vyjadrila tiež názor, že orgány EÚ nie sú dostatočne a presne informované o stave životného prostredia na Slovensku, čo môže do budúcna veľmi skomplikovať situáciu pri žiadaní eurofondov na tento účel.

Ekologická bomba
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM