Eva Sládková Rôzne Správy

Vlakom do centra Bratislavy: Máme jedinečnú možnosť oprášiť výborný projekt, tvrdí poslanec

Mestský poslanec Ján Buocik upozorňuje, že Slovensko by malo využiť eurofondy na dokončenie železničnej stanice na Trnavskom mýte.

Ilustračný obrázok k článku Vlakom do centra Bratislavy: Máme jedinečnú možnosť oprášiť výborný projekt, tvrdí poslanec
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Do Bratislavy v bežných časoch denne dochádza približne 200-tisíc ľudí za prácou. Veľká časť z nich individuálnou automobilovou dopravou. Tento trend je neudržateľný. Aj preto sú ulice mesta neustále zapchaté a najväčším znečisťovateľom ovzdušia v hlavnom meste sú práve automobily.

Vlak

Predstavitelia samosprávy aj štátu stále častejšie hovoria o potrebe využívanie hromadnej dopravy. Avšak na to, aby ľudia presadli z áut, potrebujú kvalitnú verejnú dopravu.

„Ak by sa ľudia z Trnavy, Galanty či Dunajskej Stredy vedeli dostať vlakom až do centra mesta, som si istý, že by ich viac dalo prednosť verejnej doprave,“ vraví bratislavský mestský a župný poslanec Ján Buocik. Aj preto tlačí na to, aby sme si tento raz nenechali ujsť príležitosť konečne po rokoch dostavať Stanicu Filiálka na Trnavskom Mýte.

"„Tento projekt existuje už 20 rokov, pozemky sú vysporiadané, dokonca už bola vysuťažená stavebná firma na výstavbu vlakovej stanice. Pred pár rokmi sme prepásli možnosť použiť na jeho dokončenie eurofondy, teraz máme túto možnosť opäť a nesmieme chybu zopakovať,“ dodáva Ján Buocik.

Podpora

Mestský poslanec vraví, že aktuálne máme dve možnosti, odkiaľ možno potrebných 670 miliónov eur získať.

„Jedna možnosť je požiadať o peniaze z fondu obnovy EÚ. To sú financie vyčlenené na zelené projekty, ktoré by viedli k zásadným štrukturálnym zmenám. Druhá možnosť sú eurofondy v rámci štandardného programovacieho obdobia,“ dodáva Ján Buocik s tým, že považuje za potešujúce, že sa v tejto téme zhoduje vláda s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja aj mesta Bratislava.

Minister dopravy Andrej Doležal vraví, že sa práve hľadajú riešenia, ako výstavbu Stanice Filiálka financovať.

„Jedným z nich môže byť teoreticky aj fond obnovy,“ povedal odkazujúc na európsky mechanizmu, prostredníctvom ktorého sa členským štátom bude poskytovať finančná podpora na reformy v období po kríze spôsobenej pandémiou COVID-19.

Ján Buocik je presvedčený, že tentoraz sa konečne podarí Filiálku postaviť. Ako člen strany Za ľudí verí svojej šéfke.

"„Som rád, že ministerka Veronika Remišová, ktorá má pod palcom eurofondy, stojí na strane Bratislavčanov a tento projekt s celoslovenským dosahom podporuje,“ uzavrel mestský poslanec.

foto je ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM