Eva Sládková Správy Samospráva

Obyvatelia Kramárov si na chvíľu vydýchli. Kontroverzná výstavba dostala stopku

Developer nateraz 7-poschodový polyfunkčný dom na Stromovej ulici stavať nemôže.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia Kramárov si na chvíľu vydýchli. Kontroverzná výstavba dostala stopku
3
Galéria
Zdroj: TASR/Karin Ošvárthová

Proti výstavbe polyfunčného domu na Stromovej ulici sa snažili miestni aktivisti aj poslanci bojovať niekoľko rokov. Predošlá samospráva na čele s primátorom Ivom Nesrovnalom dala projektu zelenú. Podľa obyvateľov by však jeho prípadná výstavba veľmi skomplikovala život už i tak dosť skúšaným obyvateľom Kramárov.

Zničené prostredie

„Jedným z problémov tohto projektu bolo, že hlavný príjazd mal byť riešený cez stabilizované územie malopodlažnej rodinnej zástavby, cez veľmi úzku komunikáciu. Bolo by to nielen nebezpečné, ale z hľadiska priestorových pomerov aj nerealizovateľné. Zničilo by sa tamojšie prostredie aj pohotovostné parkovanie pre obyvateľov tamojších rodinných domov,“ uviedol pre Bratislava24 vicestarosta Nového Mesta Peter Vaškovič.

Ako dodáva zástupca starostu, mestská časť sa snažila projekt zvrátiť, jej predstavitelia mali po nástupe Matúša Valla niekoľko stretnutí na magistráte a mestská časť aj oficiálne požiadala primátora, aby prehodnotil kladné záväzné stanovisko k investičnej činnosti.

Sústredený nátlak

O zmenu stanoviska sa snažili aj miestni poslanci, ktorí však tvrdia, že starostu bolo treba k žiadosti donútiť. Každopádne, nová samospráva vypočula volanie ľudí a Matúš Vallo zrušil súhlasné stanovisko svojho predchodcu k plánovanej bytovke na Stromovej ulici na Kramároch.

„Ako poslanci sme urobili maximum, čo sa dalo. Vyzvali sme primátora, aby prehodnotil stanovisko z minulosti, otvorili tému na mestskom zastupiteľstve, predkladali argumenty, obehávali úrady. Vyzvali sme aj starostu Kusého, aby nás podporil, a tak naveľa naveľa aj on požiadal o prehodnotenie stanoviska. Hlavné mesto odôvodňuje zmenu stanoviska tým, čo sme tvrdili od začiatku – že stavba je v rozpore s platnou územnoplánovacou dokumentáciou z hľadiska dopravného napojenia navrhovanej viacpodlažnej stavby na komunikačnú sieť v stabilizovanom území,“ napísal na svojom facebooku mestský poslanec za Nové Mesto Jakub Mrva.

Obyvatelia si tak nateraz môžu oddýchnuť, no zástupca starostu Peter Vaškovič predpokladá, že developer, ktorý na projekte pracoval dlhé roky, sa len tak nevzdá.

„Myslím si, že bude hľadať cesty, ako toto rozhodnutie zvrátiť,“ uzavrel vicestarosta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM