Nina Táborská Samospráva

Vladimír Bajan: "Nie som veľký optimista, čo sa týka financií na tento rok"

Už zajtra sa budú petržalskí poslanci na prvom tohtoročnom Miestnom zastupiteľstve venovať hneď viacerým témam. Azda najdôležitejším bude prerokovanie Návrhu rozpočtu mestskej časti Bratislava–Petržalka na rok 2015. Čo čaká najväčšiu mestskú časť v novom roku?

Ilustračný obrázok k článku Vladimír Bajan: "Nie som veľký optimista, čo sa týka financií na tento rok"
Zdroj: TASR

Petržalka bude v tomto roku pokračovať vo výstavbách, investíciách a skvalitňovaní služieb. Najväčšou prioritou a investíciou roka ostáva prvá petržalská plaváreň.

Kľúčovými oblasťami rozpočtu sú:

  • Plaváreň – 160-tisíc eur
  • Školstvo – 12.700.000 eur
  • Cesty – 920-tisíc eur
  • Sociálne služby – 1.100.000 eur
  • Projekty – 380-tisíc eur
  • Kultúra a šport – 2.000.000 eur

Nejde však o definitívne čisla. Všetko sa môže zmeniť keď mestská časť bude vedieť svoj prebytok, rozpočet samotného mesta, ktorý zatiaľ známy nie je alebo výsledky súdnych sporov. Ovplyvniť rozpočet Petržalky ako i mesta môžu aj projekty akým je električka do Petržalky, tiež nekonečná výstavba Nového Starého mosta.

Priority mestskej časti

„Návrh rozpočtu na približne 26 miliónov eur predstavuje tento rok klasický konzervatívny rozpočet, ktorý predovšetkým musí pokrývať zákonné povinnosti, ktoré nám kladie štát,“ priblížil starosta Petržalky Vladimír Bajan. Ako ďalej vysvetlil, pre oblasť investícií bude kľúčovou tento rok dostavba plavárne a rekonštrukcia bývalej škôlky na Vyšehradskej, ktorú sa podarilo mestskej časti získať od mesta. „Odhadovaný náklad na prestavbu škôlky na Vyšehradskej je viac ako 1 milión eur,“ priblížil Bajan.

Na tento rok je na plaváreň naplánovaná investícia vo výške 160-tisíc eur. „Ide o doplatok, nie celkovú sumu plavárne. V rozpočte sú dve časti, ktoré sa týkajú plavárne. Dofinancovanie vo výške 150-tisíc a vstupné prevádzkové náklady, ktoré predstavujú približne rovnakú sumu. To je napríklad voda, ohrev, technológie a podobne. Tieto náklady sa budú postupne znižovať,“ vysvetlil prednosta starostu Miroslav Štefánik.

Podľa slov starostu bude mestská časť pokračovať v skvalitňovaní sociálnych služieb. Konkrétne ide o starostlivosť a pomoc sociálne slabším rodinám, jednotlivcom, seniorom, prevádzku zariadení sociálnych služieb, denných centier a sociálnej výdajne.

Výraznú položku na financiách na projekty tvoria aj obnova a oprava ciest, chodníkov a parkovísk. „Ide o ďalšiu z priorít Petržalky na tento rok. Zjednosmernením vytipovaných ulíc by obyvatelia mestskej časti mali získať nové parkovacie miesta,“ vysvetlil starosta. O aké ulice pôjde zatiaľ neprezradil.

Až dva milióny eur z plánovaného rozpočtu by malo ísť na kultúru a šport. Myslí sa tým revitalizácia športovísk, starostlivosť o detské ihriská, knižnicu a jej pobočky, kultúrne zariadenia Petržalky, akými je aj vynovené Artkino.

Aj tento rok bude mestská časť pokračovať v dokončovaní už rozbehnutých projektov. Takým je napríklad rekonštrukcia Vlasteneckého námestia alebo Námestia hraničiarov, kde práce momentálne stoja pre nepriaznivé počasie.

Poslanci o rozpočte rozhodnú už na zajtrajšom zastupiteľstve. Starosta Bajan tvrdí, že veľkým optimistom, čo sa týka financií na tento rok nie je. Pozitívne ale hodnotí zapájanie sa obyvateľov, „niekedy sa však nie všetko dá vyriešiť a to sa ťažko vysvetľuje,“ uzavrel Vladimír Bajan.

Prečítajte si tiež:

Vynovené Artkino: Už budúci týždeň bude petržalské kino premietať predpremiéru Rukojemníka v digitálnom formáte

Počasie výstavbe nepraje: Práce na novom parku v Petržalke stoja. Kedy budú dokončené?

Očakávaná plaváreň v Petržalke: Jej výstavbu zdržali nečakané veci v zemi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM