Nina Táborská Samospráva

Počasie výstavbe nepraje: Práce na novom parku v Petržalke stoja. Kedy budú dokončené?

Petržalčania sa tešia na vynovený park na Námestí hraničiarov. Hoci práce momentálne stoja kvôli nepriaznivému počasiu, za ideálnych podmienok by mohli byť dokončené do troch týždňov. Náklady na nový park predstavujú 220-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Počasie výstavbe nepraje: Práce na novom parku v Petržalke stoja. Kedy budú dokončené?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V septembri 2014 začali práce na Námestí hraničiarov. Zo študentských návrhov, ktoré na januárovej výstave „Takto Petržalku vidím ja“ predstavila mestská časť, vychádzal aj návrh architekta hlavného projektu. Cieľom vypracovaného projektu je zvýšenie estetickej úrovne priestoru prostredníctvom prírodných prvkov ako aj zlepšenie využiteľnosti parku obyvateľmi.

Na rekonštrukciu Námestia hraničiarov získala metská časť financie z Nórskeho finančného mechanizmu. Išlo o sumu 172-tisíc eur, celkové náklady predstavujú 220-tisíc eur.

Práce momentálne stoja

Práce na projekte „Rekonštrukcia parku na Námestí hraničiarov“ prerušil stavebník v II. polovici decembra minulého roka. Dôvodom prerušenia prác boli nevhodné klimatické podmienky. Konkrétne na betónovanie povrchov chodníkov, kde je potrebné, aby teplota okolitého prostredia počas 24 hodín neklesla pod 5 stupňov Celzia.

„Hneď ako to podmienky umožnia, bude stavebník pokračovať s betónovaním povrchov a následne dokončia záhradníci sadové úpravy. Mestská časť naplánovala pre tento priestor aj osadenie nového mestského mobiliáru. Tieto práce by mali za ideálnych podmienok trvať približne 3 týždne,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk tlačová tajomníčka Miestneho úradu Petržalka Michaela Platznerová.

Na čo sa môžu obyvatelia tešiť

Kým boli podmienky priaznivé, realizovala sa väčšina prác. Zo všetkých existujúcich chodníkov odstránili pracovníci povrchy a vytvorili nové. Rovnako vznikli „veľké ostrovy“, na ktorých bude už na jar vysadená nová zeleň.

„Práce zahŕňali aj vykopanie studne, ktorá bude slúžiť na zabezpečenie vody pre závlahový systém. Rekonštrukcia má podporiť aj prirodzený kolobeh vody v území, čo dosiahne spádovaním chodníkov a odvodom vody späť do pôdy,“ informovala Platznerová.

Záhradníci v novembri a v decembri stihli vysadiť na časť námestia nové trvalky a stromy a urobili aj niektoré zemné úpravy.

V parku okrem toho pribudnú aj nové lavičky a smetné koše.

Námestie hraničiarov
9
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM