Rôzne Správy

VIDEO: Nemocnica v Ružinove má nový heliport. Ušetrí vzácne minúty pri boji o život

Heliport je spojený s komplexom operačných sál a vďaka výťahom je priamo prepojený na činnosť centrálneho príjmu.

Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Nemocnica Ružinov v Bratislave uviedla vo štvrtok do prevádzky nový heliport, vďaka ktorému sa pacienti dostanú k pomoci rýchlejšie a efektívnejšie. Podľa riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Rolanda Schallera dokáže nový heliport ušetriť až desať minút času pri presune.

Vzácne minúty

„Ak sme porovnávali dočasné miesto určené na pristávanie vrtuľníka s týmto moderným heliportom, tak skrátenie je zhruba desať minút,“ uviedol Schaller s tým, že ide o čas, ktorý je v krízových situáciách, keď ide o život, rozhodujúci.

Heliport je spojený s komplexom operačných sál a vďaka výťahom je priamo prepojený na činnosť centrálneho príjmu.

Vďaka automatickému odmrazovaniu je možné využívať ho 24 hodín denne počas celého roka. Zároveň má pre prípad krízových situácií zabudované požiarne monitory. „V prípade akejkoľvek neočakávanej situácie je pripravených 6700 litrov vody a ďalších 2300 litrov peny na hasenie,“ priblížil Schaller.

„Finančné prostriedky vo výške 2,2 milióna investované do tohto projektu považujem za veľmi správne. Moderný heliport v ružinovskej nemocnici zabezpečí, že každý pacient, ktorý bude potrebovať akútnu pomoc, sa k nej dostane rýchlejšie a efektívnejšie,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ministerstvo podľa jeho slov podporuje výstavbu moderných heliportov.

Pokiaľ MZ nájde dostatočné finančné prostriedky a súčasne budú pripravené projekty tak, že by sa heliporty mohli budovať, tak to bude pokračovať ďalej,“ skonštatoval.

Výstavba heliportu v ružinovskej nemocnici sa začala v roku 2019, stavebné práce boli ukončené v máji 2021.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Heliport pri nemocnici Ružinov
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM